Plzeňská strana Občané.cz obvinila ODS z nabízení úplatku

Plzeň - Vedení strany Občané.cz, která kandiduje v komunálních volbách v Plzni, tvrdí, že nejméně dva z jejích lidí dostali nabídku stovek tisíc korun za odstoupení z kandidátky. Podle vedení strany za akcí stojí člen vedení plzeňské ODS. Občanští demokraté nařčení popřeli a označili ho za špinavou kampaň. S informací přišel server iDnes.cz. Volebním lídrem Občanů.cz je primátor Plzně Pavel Rödl, který nedávno odešel z ODS a kritizoval poměry ve straně i komunální politice ve městě.

„Bylo mi řečeno, že dostanu půl milionu až milion korun, pokud odstoupím z kandidátky,“ řekl serveru kandidát strany Občané.cz, který si nepřál zveřejnit jméno kvůli obavám o svou rodinu. Kandidát tvrdí, že nabídku vyřizoval prostředník. „Řekl, že se kvůli tomu ještě někdo ozve,“ uvedl. Pro své tvrzení má prý důkazy, strana zvažuje podání trestního oznámení.

Rödl uvedl, že o pokusu uplatit je za odstoupení z kandidátky mu řekli dva lidé. „Nemám jediný důvod jim nevěřit. Přišli s tím prakticky ve stejnou dobu, nevěřím, že by se domlouvali a oba příběhy jsou si podobné,“ konstatoval Rödl a dodal, že o incidentech už byl informován šéf plzeňské ODS Jiří Šneberger. „Aby to věděl a zabránil tomu,“ sdělil Rödl. Podle primátora zatím není zcela jisté, zda skutečně někdo z kandidátů strany Občané.cz neodstoupí. Prý o tom uvažují další dva lidé a primátor nevyloučil, že to může rovněž souviset s pokusem o uplácení.

Plzeňský volební lídr ODS Martin Baxa tvrzení o korupční nabídce označil za nedůvěryhodnou součást předvolební kampaně. „Nepovažuji to za věrohodné. Myslím, že to může být předvolební útok na ODS,“ dodal. Místopředseda plzeňské ODS Roman Jurečko uvedl, že z okruhu lidí kolem kandidátky Občané.cz se už zhruba před měsícem doslechl, že vznikne rozruch kolem odchodu kandidátů.