V Praze dnes promovali asistenční a vodicí psi

Praha - Dvanáct psích absolventů speciální zvířecí univerzity dnes mělo svou promoci na cvičišti v pražském Motole, která je svedla dohromady s jejich novými majiteli. Těmi jsou handicapovaní lidé s různými druhy postižení a psi jim mají usnadnit jejich úděl. Každý pes dostal svého patrona z řad celebrit.

Letos například vodicí nebo asistenční psy předávali novým majitelům zpěvák Miroslav Žbirka, zpěvačky Anna K., Marta Kubišová či Lucie Vondráčková. Promocí všechny provázel herec Jan Antonín Duchoslav. Ten byl patronem v loňském roce. „U dobrých věcí se má pomoci. Přijde mi to samozřejmé,“ řekl herec.

Nového pomocníka a kamaráda dnes získala například dvouletá Karolína, která trpí epilepsií. Jednou za měsíc má tak silný záchvat, že upadne do bezvědomí. Labradorka Henrieta umí záchvat nejen předpovědět, ale i přivolat pomoc. Podle maminky Karolíny je Henrieta schopná i přinést lék. Psi dokáží rozpoznat nejen blížící se epileptický záchvat, ale i diabetický nebo stoupající krevní tlak u kardiaků. Už dávno tak neplatí, že psi pomáhají jen nevidomým.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Ředitelka centra pro výcvik psů Helppes Zuzana Daušová si posteskla nad nedostatkem financí pro výcvik asistenčních psů. „Zatímco u vodicích psů je vše plně hrazeno a majitelé dostanou i příspěvek na jídlo, u asistenčních psů nedostanou nic,“ dodala Daušová. Výcvik jak vodicího, tak i asistenčního psa trvá šest až osm měsíců podle učenlivosti zvířete a složitosti výuky. V obou případech však stojí stejně, zhruba 200 000 korun.

Na rozdíl od vodicích psů, kteří nahrazují zrak nevidomým, musí toho asistenční pes zvládnout o něco více. Je pomocníkem při každodenních činnostech, například přináší různé předměty, pomáhá s oblékáním, rozsvěcí světlo či otevírá dveře. „Pro výcvik se vybírají psi podle povahy. Nesmí být agresivní či bázlivý a musí chtít pracovat pro člověka,“ vysvětlila Daušová. Někteří patroni si také podle Daušové vytvoří pouto s novým majitelem psa a často se i setkávají.