Dnes startuje druhý ročník cen Gypsy Spirit - ocení projekty romské integrace

Praha – Dnes byl vyhlášen druhý ročník cen Gypsy Spirit, jejichž cílem je představit veřejnosti úspěšné projekty začleňování romské menšiny do většinové společnosti a ocenit práci pro integraci Romů. Lidé mohou do soutěže nominovat úspěšné aktivity na podporu romské menšiny, a to až do 20. října. Slavnostní vyhlášení cen se uskuteční v centru Pražská křižovatka 10. prosince u příležitosti Mezinárodního dne lidských práv.

Projekt se koná v rámci vládní kampaně proti rasismu, ceny vyhlašuje Sekce pro lidská práva Úřadu vlády. Ceny se udělují v pěti kategoriích: nevládní organizace, společnost či firma, mimoškolní vzdělávací aktivity, jednotlivec a čin roku. O vítězích rozhodnou dvě poroty, odborná a laická. Loni získali ocenění Gypsy Spirit za čin roku ostravští lékaři za záchranu popálené Natálky. 

Projekt vznikl na Slovensku, do Česka ho přenesl exministr pro lidská práva Michael Kocáb. Pořádán je v rámci iniciativy Dekáda romské inkluze, dlouhodobého mezinárodního projektu, jehož se účastní země střední a východní Evropy. Jeho organizátoři chtějí zlepšit zejména kvalitu bydlení, zdraví, vzdělání a zaměstnanosti Romů. Česko této iniciativě předsedá od letošního července do června 2011. 

Upoutávka na 2. ročník Gypsy Spirit (zdroj: ČT24)

Podle oficiálních statistik žije v Česku asi 180 tisíc Romů, což odpovídá 1,6 procenta populace. Romové bývají často prezentováni jako „problémová komunita“, většinová společnost však o nich ví stále málo, míní zástupci projektu. Ocenění má pomoci jinému zobrazování této menšiny v duchu hesla, že dobré příklady táhnou.