Sběr dat studentů kvůli maturitám se nezamlouvá ÚOOÚ

Praha – Rozsáhlá databáze informací o studentech, která je součástí státních maturit, se nelíbí Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Podle ředitele úřadu Igora Němce mají být veškeré maturitní testy a písemné práce studentů po určitou dobu uchovávány na ministerstvu školství, data prý navíc nebudou anonymizovaná. Úřad proto hodlá s ministerstvem ještě jednat. Maturitní testy přitom nebudou maturanti vyplňovat pod svým jménem, ale jen pod přiděleným číselným kódem.

„Rozsah sběru osobních údajů na ministerstvu školství neodpovídá účelu,“ uvedl Němec. Centrum pro přípravu maturit CERMAT získá pro účely nové maturity jméno a příjmení žáka, datum jeho narození a adresu bydliště. Mluvčí CERMATu Petr Habáň komentoval celou věc prohlášením, že stejné informace jsou už dnes na maturitním vysvědčení a není s tím žádný problém.

Podle šéfa ÚOOÚ Němce však může být problematické, že údaje o žákovi se neshromažďují pouze na dané škole, ale i na dalších úřadech. „Data navíc nejsou anonymizovaná,“ upozornil. To, že budou studenti odevzdávat maturitní testy nikoliv pod svým jménem, ale pod přiděleným číselným kódem, ale prý nevěděl. O dalším postupu v této věci chce proto s ministerstvem ještě jednat.

Ministerstvo školství se dostalo do sporu s ÚOOÚ v krátké době už podruhé. Úřad totiž za sběr citlivých dat žáků udělil 800 000 korunovou pokutu Ústavu pro informace ve vzdělávání. Ten pro účely školských statistik uchovával data o průběhu studia 1,4 milionu žáků, neoprávněně prý sbíral i data o postižených dětech.

ÚOOÚ nedal Googlu registraci ke zpracování fotografií pro Street View

Němcovu úřadu také vadí, že kamery, které snímaly ulice měst pro mapovou službu Street View společnosti Google, byly nastaveny příliš vysoko. Z výšky 2,7 metru totiž „viděly“ i za ploty a do oken domácností. Úřad proto počátkem září rozhodl, že Googlu nepovolí zpracování osobních údajů.

PR manažerka českého Google Janka Zichová:

„S ÚOOÚ budeme nadále spolupracovat a věříme, že brzy najdeme řešení. Samozřejmě dokud nevyřešíme tyto otázky, tak žádná street view auta po České republice jezdit nebudou.“

Úřadu podle slov Igora Němce přišly desítky stížností od lidí, kteří si na postup Googlu stěžovali. „Google pro zajištění služby Street View využívá technické postupy, které nepřiměřeně zasahují do soukromí občanů,“ vysvětlil Němec to, proč úřad Googlu neudělil registraci k dalšímu zpracování pořízených fotografií. Společnost proti tomuto rozhodnutí podala rozklad, takže se ÚOOÚ musí věcí dále zabývat.

Google se brání tím, že se snaží kamery dávat do takové výšky, aby přes soukromé ploty neviděly, ale zároveň dost vysoko, aby jim ve výhledu neclonili chodci nebo po ulicích se pohybující auta. Společnost navíc zdůrazňuje, že pokud se někomu nelíbí, že by si jeho dům mohli prohlížet všichni uživatelé internetu, stačí, aby kliknul na tlačítko "Nahlásit problém". Společnost pak snímek sama odstraní.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/869/86811.jpg
  • Snímání ulic pro Google Street View autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1967/196604.jpg
  • Janka Zichová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1968/196775.jpg
Vydáno pod