Brdské obce asi nedostanou slíbené dotace, přednost mají záplavy

Praha - Brdské obce zřejmě ani letos nedostanou stamilionové dotace na svůj rozvoj, které jim slíbila vláda Mirka Topolánka (ODS) v době jednání o vybudování americké radarové základny. Naznačil to dnes ve sněmovně současný premiér Petr Nečas s tím, že přednost má uhrazení škod po loňských a letošních záplavách.

„Již v roce 2009 byla dána před financováním jakýchkoli jiných programů přednost odstraňování povodňových škod. Stejně je tomu i v roce letošním, kdy navíc tyto škody jsou dramaticky vyšší,“ uvedl Nečas. Reagoval tak na dotaz plzeňského poslance ČSSD Václava Votavy, který mimo jiné poznamenal, že sliby se mají plnit. „Určitá kontinuita by měla být, i když slib dala minulá vláda. Nakonec premiér Nečas byl i v Topolánkově vládě, která peníze do Brd slíbila,“ řekl.

Premiér na oplátku uvedl, že pokud by Topolánkova vláda nebyla loni na jaře z iniciativy ČSSD svržena, velmi pravděpodobně by prý tento svůj politický závazek dodržela, zatímco pozdější kabinet Jana Fischera se už prý necítil být tímto příslibem vázán. Podle Votavy ale expremiér Fischer a exministr financí Eduard Janota problém dotací pro Brdy počátkem roku otevřeli.

Příbramský starosta Josef Řihák (ČSSD) poukázal na to, že malé obce s malými rozpočty s touto pomocí počítaly. „Od začátku jsem říkal, že vláda ODS nic nesplní, že pouze slibuje,“ dodal jeden z protagonistů Ligy starostů proti radaru, která sdružila zástupce bezmála čtyř desítek obcí na pomezí středních a západních Čech.

Starostové jsou naštvaní

Starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek se domnívá, že minimálně na vodovody v malých obcích a na velmi nutnou opravu školy v Mirošově by peníze od státu přijít měly. „Zejména v malých obcích je s vodou problém, nemají kvalitní studny, to je už otázka, která souvisí přímo se zdravím lidí,“ zdůraznil. Starosta Trokavce Jan Neoral na adresu vlády nešetřil nelichotivými výrazy. Odmítnutí peněz pro brdské obce ho prý nepřekvapilo. „Jsem znechucen, vláda neuznává a nemá žádné mravní hodnoty. Fišer s Janotou byli charakterní a uznali, že sliby se mají plnit, Nečasovi na tom nezáleží,“ řekl Neoral.

Obce v Plzeňském a Středočeském kraji měly od Topolánkovy vlády slíbeno celkem 1,25 miliardy korun, z čehož 200 milionů korun bylo na spolufinancování a na projektové dokumentace. Do obcí přišlo ale jen 13,5 milionu korun, zejména na zpracování projektů. Dalších 35 milionů na zaplacení rozjetých akcí získaly obce podle svých zástupců až po interpelacích poslanců ČSSD. Janota přislíbil podle Votavy i uvolnění 200 milionů na spolufinancování projektů a projektové dokumentace. Zbývající miliarda korun měla být soustředěna v integrovaném programu pro brdské obce, využity v něm měly být i peníze EU.