Zákazové značky pro kamiony v Praze řada řidičů často nevidí

Praha - Policisté v Praze pokutují a odklánějí řidiče kamionů, kteří si ještě nezvykli na to, že už nesmějí jezdit na Jižní spojku a Barrandovský most. Řidiči tvrdí, že zákazovou značku neviděli a nevědí proto, že nemůžou jezdit, jak byli zvyklí. Policie připouští, že značení v souvislosti s novým obchvatem metropole není dostatečné.

Už čtyři dny odklánějí strážníci kamiony zpět na Pražský okruh. Každou hodinu je to až dvacet aut. A policisté už začali také pokutovat. „Poruší zákaz vjezdu a policisté s nimi toto jednání řeší jako přestupek,“ řekla policejní mluvčí Eva Miklíková.

První značka, která řidiče kamionů upozorňuje na to, že mají zákaz jízdy ve směru do centra, je za sjezdem na Spořilov. Tam musí odbočit všichni, kteří jedou z dálnice D1 na severovýchod republiky. Podle řidičů je to špatně vyznačené a značky se lehce přehlédnou.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Značka je na místě, které patří metropoli, kilometry před tím jsou ministerstva dopravy. Oba úřady se teď kvůli dalším navigacím mezi sebou dohadují.

„My jsme žádali ministerstvo dopravy, aby byla umístěna návěští. Bohužel ministerstvo náš požadavek neodsouhlasilo,“ řekl náměstek primátora Rudolf Blažek. Podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky dnes nikdo na koordinační schůzce všech zúčastněných takový požadavek nevznesl. Ministerstvo se nebrání diskuzi.

Nedostatečné značení je také na Strakonické. Jediná značka je umístěná pouze několik metrů před nájezdem na nový úsek Pražského okruhu. Pokud ji řidič kamionu přehlédne, dostane se tak do zákazu a hrozí mu opět pokuta.