K lékaři pro předpis nespěchejte, léky nakoupíte na internetu

Praha – Pro léky na předpis už nemusíte chodit ke svému lékaři. Antibiotika, antikoncepce nebo léky na hubnutí se dají lehce nakoupit na internetu. Do budoucna to přitom bude ještě jednodušší. Nelegální prodej totiž raketově stoupá po celém světě. Kupující přitom riskuje, že si při koupi takových léků vážně poškodí zdraví. Interpol ročně zachytí tisíce takových léků.

Prodejci si dobře přivydělají

mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká

„Pachatelé mají opravdu statisícové, někdy mohou mít až milionové přivýdělky.“

Reportáž Zuzany Neuvirtové a Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

„Prodám sedm platíček antikoncepce. Nakoupila jsem si je do zásoby, když jsem jela do zahraničí,“ podobně zní na internetu stovky inzerátů. Někdy jsou však na prodej i zbytky nedobraných léků. Častěji však jde o překupníky ve velkém. Prodej léků na předpis bez vyšetření lékaře je přitom pokutován až třemi miliony korun. Ministerstvo zdravotnictví chce za prodej léků na předpis navíc tresty ještě zvýšit. Už by nehrozila jen pokuta, ale až rok vězení.

Pacient navíc takto nezodpovědným jednáním podstupuje vysoká rizika. „Může to být od nevolností po ohrožení zdravotního stavu, v kritických případech až po úmrtí pacienta. Takové případy jsou známé ze zahraničí,“ tvrdí náměstek Státního ústavu pro kontrolu léčiv Jiří Deml.

Zákazník také může lehce přijít o svoje peníze

Kupující si však může způsobit i jiné škody než škody na zdraví. Narazit na podvodníka totiž není složité. Slečna Pavla o tom ví své. Před časem přišla o peníze, když si chtěla koupit přes internet několik platíček antikoncepce. Prodávající totiž chtěla peníze předem na účet. „Dopadlo to tak, že mi žádné léky nepřišly a paní nebo pán přestal komunikovat,“ popisuje průběh nákupu Pavla.

Policie je ale v tomto případě krátká. „Pokud je škoda nižší než pět tisíc korun, tak se nejedná o trestný čin, a v podstatě zjistit číslo účtu, to znamená vlastně probourat bankovní tajemství, není možné,“ vysvětluje mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká. Nakonec se však přece tomuto případu policie věnovat bude. Zjištění většího počtu poškozených by mohlo pomoci překonat podmínku limitu pěti tisíc. Pak už by šlo o trestný čin podvodu.