Pražskými ulicemi se dnes proháněli veteráni

Praha – Závod Pražská noblesa byl opět pastvou pro oči milovníků historických aut. Na start v Jeremenkově ulici dorazilo 140 českých i světových veteránů. Jízdu už potřetí pořádala městská část Praha 4. Mezi historickými auty a motorkami vynikl veterán z dvacátých let. Byl totiž nejstarším účastníkem. Tím nejmladším bylo naopak vozidlo z let sedmdesátých.

předseda Veteran & Vintage Clubu Praha Jan Taubel

„Máme spoustu veteránů z Anglie, Ameriky, kontinentální Evropy, ale je tady celá řada i těch tradičních domácích značek.“

Nouze nebyla ani o unikátní kousky. Takovým byl například prototyp lidovky leteckého konstruktéra Zdeňka Piláta z roku 1943, který se nikdy sériově nevyráběl. „Mělo se to vyrábět jako lidový vůz. Po válce na ni udělala kastli Tatra, ale bohužel se to nikdy nedostalo do výroby. Ještě je zajímavé, že to chtěl vyrábět Baťa. Když už jim dával malé baráky, tak jim chtěl dát i malá auta,“ tvrdí hrdý majitel vozu Tomáš Hušek.

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)

K vítězství nejstarší auto nepotřebujete

Na závodníky čeká trasa dlouhá dvakrát tisíc šest set metrů. V obou kolech mají za úkol dosáhnout stejné rychlosti. „Zjistili jsme, že nejlepší je Jeremenkova ulice. Dva pruhy, které vedou nahoru, jsme vyhradili pro závod a udělali jsme zbytek obousměrný, takže nedochází ke kolonám a kolizím,“ tvrdí pořadatel Lubor Kos.

Spanilá jízda navazuje na tradiční pražskou Čtvrt míli, která se jezdila jako vyřazovací závod dvojic. Dnes se soutěží i v deseti nových kategoriích. Vyhrává třeba nejlépe oblečená posádka nebo nejstarší závodník.