Dálnice do Vídně přes Břeclav nepovede, vznikne jen obchvat města

Praha – Vláda zrušila rozhodnutí předchozího kabinetu, podle kterého měla vést plánovaná dálniční trasa z Brna do Vídně přes Břeclav. Auta měla jet od Brna po dálnici D2, u Břeclavi potom sjet na rychlostní silnici R55 k hranicím. Rychlostní silnice současně měla sloužit jako obchvat Břeclavi. Podle nového vládního rozhodnutí ale bude mít obchvat Břeclavi podobu pouhé běžné dvoupruhové silnice a klíčovou spojnicí s Rakouskem bude rychlostní silnice R52, která povede z Brna do Mikulova.

Proti stavbě rychlostní silnice R55, kterou schválila Topolánkova vláda, se stavěl především Jihomoravský kraj. Poukazoval hlavně na to, že Břeclav nemá čtyřpruhovou silnici v územním plánu. „Původní alternativní záměr vynutila tehdy koaliční Strana zelených přes odpor Jihomoravského kraje i města Břeclavi,“ uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Ačkoli jihomoravský krajský úřad zastavení stavby rychlostní silnice R55 uvítal, obyvatelé regionu z něho nejspíš nebudou příliš nadšeni. Stavba totiž zřejmě bude zrušena v celé délce, tah přitom měl začínat už v Olomouci, vést k Přerovu a dále na jih k Břeclavi podél železničního koridoru. Hotovy jsou zatím jen čtyři kilometry u Otrokovic. Zbylých 97 kilometrů nevznikne. „Pan ministr tomuto záměru není nakloněn,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Auta tak zůstanou na stávající silnici I/55 a kamiony budou nadále projíždět obcemi.

Vydáno pod