Nový portál infoData přináší statistiky soudů

Praha - Ministerstvo spravedlnosti spustilo internetový statistický portál s názvem infoData. Lidé si s jeho pomocí mohou přes internetové stránky úřadu vyhledat statistiky týkající se soudů a státních zastupitelství. Naleznou zde statistické ročenky kriminality či informace o vyřizování trestních i civilních případů. Novou službu projektu nazvaného eJustice dnes představil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

„Největším přínosem nového portálu je možnost veřejné kontroly činnosti soudů a státních zastupitelství a zpřístupnění všech statistických údajů na jednom místě a prostřednictvím internetu,“ řekl ministr. Údaje se podle něj budou na webu aktualizovat každý měsíc. Soudy navíc budou mít jednotný systém statistik.

Ministr Jiří Pospíšil: „Tato služba umožní otevřenost justice. Každý občan bude mít informaci o tom, jak justice funguje. Souvisí to s veřejnou kontrolou soudů a státního zastupitelství.“

Předsedkyně Krajského soudu v Praze Ivana Švehlová: „Můžeme srovnávat, jak pracují jednotlivé soudy, okresní i krajské, a toto můžeme použít při naší řídící práci.“

Pro ministerstvo je podle Pospíšila další elektronizace prioritou. V letech 2012 a 2013 se rozpočet úřadu navýší o půl miliardy, kterou ministerstvo použije na projekty eJustice. Nejbližším krokem bude podle ministra dokončení elektronizace platebního rozkazu tak, aby s ním ani soudy již nemusely pracovat v tištěné podobě.

Úřad již v rámci eJustice spustil například služby infoSoud či infoJednání. Lidé díky nim mohou přes internet zjistit informace o tom, kdy a kde se koná konkrétní soudní jednání, nebo se dozvědět, jaký je aktuální stav konkrétního soudního řízení.