Liberecký kraj: Kalousek nám brzdí peníze na povodně

Liberec - Ministerstvo financí podle hejtmana Libereckého kraje Stanislava Eichlera (ČSSD) brzdí čerpání vládou schválených peněz pro povodněmi postižené oblasti Libereckého kraje. Podle ministerstva financí však není chyba na jeho straně, kraj prý nesplnil povinnost neprodleně předložit předběžné vyúčtování i přes písemnou výzvu ministra Miroslava Kalouska.

Ve druhé polovině září kraj podle Eichlera požádal na základě podkladů od obcí a měst o 52 milionů korun. Ministerstvu však podle něj nestačil rozklad podle jednotlivých obcí a požadovalo doložení jednotlivých faktur. „To jsme předložili. Dosud však nemáme žádné informace, kdy a zda vůbec peníze od ministerstva dostaneme,“ uvedl Eichler s tím, že ministerstvo zdržuje čerpání peněz schválně, aby se do konce roku slibovaná částka nestihla vyplatit. Už v půlce září zažádalo hejtmanství o dalších 52 milionů Kč a mezitím proplacení už dvakrát urgovalo.

Liberecký kraj dosud dostal podle něj 80 milionů korun z celkových 280 milionů. Celkem bylo schváleno v srpnu vládou 350 milionů korun na úhradu záchranných a likvidačních prací. Zhruba 70 milionů korun bylo vyčerpáno Ústeckým krajem. Zbytek podle Eichlera připadá na Liberecký kraj. „Musím bohužel konstatovat, že se podle mého názoru ministerstvo financí snaží vše zdržovat a maximum peněz určených pro náš povodněmi postižený region ušetřit ve svém rozpočtu,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci Eichler.

MF: Kraj nesplnil základní podmínky

Ministerstvo financí obvinění odmítlo. „Naopak, Liberecký kraj nesplnil povinnost neprodleně předložit předběžné vyúčtování, tudíž k tomu musel ministr dopisem vyzvat pana hejtmana. Tam bylo jasně sděleno, že jakmile tak učiní, MF bude moci uvolnit další prostředky, což se stane v řádu dnů. Tato skutečnost je tedy krajskému úřadu známá, případně se mohlo s dotazem na MF obrátit přímo, nikoli prostřednictvím médií,“ uvedl mluvčí MF Ondřej Jakob.

Stanislav Eichler
Zdroj: ČT24