Exposlanec za ČSSD Dimitrov dostane výpověď z ministerstva

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí bude moci propustit exposlance za ČSSD Kostu Dimitrova. Rozhodla o tom dnes předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Podle ní je krok v souladu se zákoníkem práce a není politicky motivován. Exposlanec se propuštění bránit nebude, zákon porušen nebyl. Celá věc je ale podle něj postavená na hlavu. Dimitrov se na ministerstvo vrátil potom, co mu skončil poslanecký mandát. Proti propuštění chrání bývalé poslance rok zákon, výpověď tak mohou dostat jen se souhlasem předsedy dolní komory. Dimitrovovo původní místo už ale bylo obsazeno, ministerstvo mu proto nabídlo funkci poradce ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Exposlanec to ale odmítl.

„V souladu se zákoníkem práce bylo panu exposlanci nabídnuto místo poradce ministra, on toto místo odmítl a já jsem přesvědčena, že nedochází k politicky motivovanému kroku ze strany ministerstva práce a sociálních věcí,“ odůvodnila své rozhodnutí Němcová. Jde podle ní o jediné a zásadní kritérium, které má v případě takové žádosti posuzovat. Na místě poradce by podle ní Dimitrov mohl využít zkušenosti, které získal ve sněmovně.

Dimitrov: Je to pro mě opravdu směšné

Exposlanec ale poukázal na to, že poradce ministra je politická funkce, a pokud by ji přijal, byl by stejně záhy propuštěn. „Poradce si vybírá ministr sám,“ řekl a celou záležitost označil za směšnou. Postěžoval si také na to, že s ním o věci nehovořil ani Drábek ani Němcová: „Je to celé postavené na hlavu.“ Svému propuštění se podle svých slov bránit nebude, zákon porušen nebyl. „Účelově se dá využít cokoli,“ podotkl.

Podle dostupných informací jde o vůbec první případ, co bývalý poslanec takovým způsobem zaměstnání opustí. Němcová zdůraznila, že každou další případnou žádost bude posuzovat individuálně. „Toto rozhodnutí neznamená vůbec nic k dalším případům, které mohou nastat,“ uvedla. Žádná jiná žádost  o propuštění exposlance nyní ve sněmovně není.

Miroslava Němcová
Zdroj: ČT24