Tajemník znojemské radnice zůstává ve vazbě

Znojmo - Bývalý tajemník Městského úřadu Znojmo Vladimír Krejčíř zůstává ve vazbě. Krajský soud v Brně podle informací České televize zamítl stížnost směřující proti jeho zadržování. Advokát Vladimíra Krejčíře napadl rozhodnutí o vazbě kvůli údajným formálním nedostatkům. Krajský soud ale žádné nenašel a nezrušil ani jeden ze dvou důvodů vazby - nebezpečí ovlivňování svědků a nebezpečí útěku. Krejčíř je ve vazbě od 25. září. A je podezřelý z braní úplatků.

Vyšetřování případu teď pokračuje výslechy svědků. „Výslechy děláme v Brně, kde je expozitura policejního útvaru na odhalování korupce. Odhaduji, že výslechy budou trvat tři týdny,“ řekl České televizi státní zástupce Tomáš Foldyna. Na podání obžaloby má lhůtu tři měsíce, kterou lze prodloužit. Krejčíř má další šanci na propuštění právě po vyslechnutí svědků, kdy pomine jeden z důvodů vazby. Dá se předpokládat, že by ale musel navíc zaplatit kauci.

V kauze, která začala 23. září policejní razií na znojemské radnici, je stíháno celkem pět lidí. Kromě Krejčíře jsou všichni ostatní - ředitel stavební firmy VHS plus Znojmo Stanislav Hahn a Pozemních staveb Znojmo Miroslav Šimečka, dále místostarosta obce Slatina Kamil Ludvík a majitel truhlářství z Prosiměřic Zdeněk Novotný - stíháni na svobodě.

Podle státního zástupce dostal Krejčíř přes sto tisíc korun za to, že pomohl firmám získat zakázku od radnice ve vypsaných výběrových řízeních. Krejčíř je stíhaný za zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Další čtyři lidé jsou obviněni z podplácení. Vladimír Krečíř kvůli aféře rezignoval na funkci tajemníka Městského úřadu Znojmo.