Senát projedná zahraniční mise ještě v současném složení

Praha - Senát podle svého předsedy Přemysla Sobotky (ODS) projedná vládní návrh na zapojení českých vojáků do zahraničních misí v příštích dvou letech už tuto středu, tedy ještě v předvolebním složení. Jinak by o něm rozhodoval až v prosinci, a to s velmi nejistým výsledkem. Od sklonku listopadu bude mít v horní komoře díky vítězství v letošních senátních volbách většinu opoziční ČSSD, která má vůči vládnímu plánu výhrady. Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka označil postup v dnešním rozhovoru pro server iDnes.cz za „výsměch všem občanům, kteří přišli volit“.

„Kvůli našim vojákům a našim závazkům vůči NATO se tato věc nemá protahovat. Vojáci musí mít jistotu, že na mise, na které cvičí, vyjedou,“ řekl Sobotka. Připomenul, že ČSSD před dvěma lety zablokovala včasné schválení misí ve sněmovně. Od té doby parlament o misích rozhoduje už na podzim. Předseda Senátu také odmítl kritiku sociálních demokratů, podle nichž je záměr schválit mise ještě v předvolebním složení horní komory nepatřičný vzhledem k výsledkům letošních voleb.

Přemysl Sobotka připomenul, že končící senátoři mají svůj šestiletý mandát až do 13. listopadu: „Tady se nic jiného neděje než politická hra, která se odehrává mezi proklamacemi sociální demokracie a normálním ústavním pořádkem,“ řekl ČT. Podotkl také, že senátní výbor pro obranu, kterému předsedá Jiří Dienstbier (za ČSSD), si ještě před dokončením voleb zařadil projednávání armádních misí na program své úterní schůze.

Zdeněk Škromach:

„Je to velmi podivné v situaci, kdy je známo, že Senát bude mít jiné složení, takto narychlo projednávat zásadní věc, která má dopad na zahraniční politiku České republiky. Je škoda, že vláda nehledá řešení, které ČSSD v minulosti vždy upřednostňovala, tedy dohodu nejsilnějších stran.“

Vláda schválila návrh na podobu armádních zahraničních misí do roku 2013 před třemi týdny. Příští rok má v Afghánistánu, kde je nyní přes 500 českých mužů a žen v uniformách, sloužit až 720 vojáků, v roce 2012 až 640, hlavně v provinčním rekonstrukčním týmu (PRT) v Lógaru. Součástí afghánské mise má být i dopravní letoun CASA. Vojáci se naopak postupně stáhnou z Kosova.

Zdeněk Škromach
Zdroj: ČT24