Metrostav platí Praze miliony za propad tunelu Blanka

Praha - Metrostav dnes na účet hlavního města Prahy složil 6,5 milionu korun z celkových 9,5, které metropolitní úřady vymáhají po společnosti za škody kvůli propadu tunelu Blanka. Fakturu na zbývající asi tři miliony korun za poškození dobrého jména města prý ještě Metrostav nedostal. V částce se promítají také náklady na vypracování odborných posudků. Pražští radní na svém zasedání dnes také vzali na vědomí zprávu o propadu tunelu Českého báňského úřadu (ČBÚ), podle jehož vyjádření Metrostav podcenil prevenci a neudělal dost pro zajištění bezpečnosti.

Český báňský úřad také nedávno potvrdil, že vzhledem ke svým závěrům udělil stavební společnosti za pochybení milionovou pokutu. Metrostav také nedodržel ve všech bodech stavební dokumentaci a v některých případech příliš spěchal, čímž porušil technologické normy. Společnost milionovou pokutu od NBÚ uznala a oznámila, že ji zaplatí. „Příčinou propadu nadloží bylo prolomení primární výztuže. Při hodnocení důvodů tohoto propadu nelze jednoznačně stanovit jedinou příčinu,“ uvedl již dříve ČBÚ v tiskové zprávě. Metrostav podle ní neudělal včas potřebná preventivní opatření a nezajistil bezpečnost provozu při prorážení tunelu.

Pavel Bém:

„V tuto chvíli žádné další kroky nechystám, je to pro mě mírná satisfakce. Tentokrát se ukázalo, že chyby nastaly u dodavatele prací. Samozřejmě finanční odškodnění Praze je strašně malé, ale je zhruba desetinásobně vyšší než sankce uložená báňským úřadem a alespoň to mě trochu hřeje.“

Mluvčí Metrostavu František Polák:

„Poslali faktury, my jsme je zaplatili. Jde o náklady magistrátu na odborné posudky, které jsme využili. Práce odborníků je třeba si vážit… Naše firma by takové posudky musela stejně objednat.“

Částka, kterou magistrát po Metrostavu požaduje, vyplývá především z výdajů, které dosud město s nehodou mělo. A to například za objednání znaleckých a odborných posudků. Praha už dříve vyčíslila výši škod na zhruba 5,9 milionu korun. Částka za „poškození dobrého jména Prahy“ činí podle dřívějšího vyjádření mluvčího magistrátu Jiřího Wolfa asi 3,5 milionu korun.

Vydáno pod