V Desné je nová železniční zastávka, letos už druhá

Desná (Jablonecko) – V Desné na železniční trati z Tanvaldu do Kořenova začaly vlaky zastavovat v nové zastávce Riedlova vila. Oproti desenskému nádraží i zastávce, která byla rovněž otevřena letos, je blíže centru. Využijí ji například děti k cestě do školy nebo zaměstnanci nedaleké sklárny Preciosy. Nová zastávka je zatím formálně ve zkušebním provozu, zastavují v ní ale všechny vlaky.

V Desné je kromě původního nádraží a dnes otevřené zastávky Desná-Riedlova vila ještě zastávka Desná-Pustinská. Správa železniční dopravní cesty ji zprovoznila v srpnu. „“Je hojně využívaná nejen místními obyvateli, ale i turisty, kteří odtud míří třeba k přehradě Souš," poznamenal starosta Desné Marek Pieter.

Obě nové zastávky by podle starosty měly mít největší uplatnění v zimě, je z nich totiž velmi dobrý přístup na běžecké tratě. „Sám se těším, jak si s lyžemi vyjedu do sousedního Polska a pak se po magistrále vrátím domů,“ poznamenal Pieter.

Nové zastávky v Desné vznikly v rámci projektu Zlepšení dopravní obslužnosti území Mikroregionu Tanvaldsko. Díky projektu za více než 29 milionů korun jsou na Tanvaldsku čtyři nové železniční stanice a modernizace a úprav se dočkaly i dvě desítky autobusových zastávek. Už od začátku roku slouží nová železniční zastávka také v nedaleké Smržovce a ještě v listopadu bude zkušební provoz zahájen také v nové železniční stanici Velké Hamry-město. Starosta Pieter ale očekává, že brzy zanikne zastávka v Kořenově, kde cestující vystupují jenom sporadicky.