Reportéři ČT: Má Tomáš Pitr prsty v kauze Diag Human?

Praha – Když v březnu tohoto roku přišli redaktoři investigativního pořadu České televize Reportéři ČT s tím, že se kdosi v kauze Diag Human skrytě pokouší vyvést peníze českých daňových poplatníků na anonymní zahraniční účty, stali se s nadsázkou nepřáteli státu. Reportéři ČT však zjišťovali další podrobnosti a přišli na to, že jedna z karibských firem, hlásících se do arbitráže, má stejnou adresu, jakou pro svůj byznys používal odsouzený tunelář Tomáš Pitr.

Reportéři ČT v březnu přišli pravděpodobně na něco, co se asi dozvědět neměli. Pod politickou palbou se ocitli, když na jaře upozornili, že Česku hrozí odplynutí i víc než tří miliard korun z veřejných peněz na anonymní zahraniční účty, a to v největším tuzemském obchodním sporu - kauze Diag Human. V té majitel firmy Diag Human, Čechošvýcar Josef Šťáva, žaluje Česko, že zmařilo jeho obchod s krevní plazmou. Do arbitráže se ale hlásí i dvě firmy neznámých majitelů s tím, že část odškodnění patří jim. Takže dostane-li Šťávova firma maximálně možných čtrnáct miliard, získávají noví hráči tři a půl miliardy korun.

Z informací, které mají Reportéři ČT k dispozici, vyplývá, že ředitel jedné z anonymních firem je zároveň klientem advokátní kanceláře jednoho z arbitrů - Milana Kindla. A z arbitráže se stává fraška, neboť nezávislost jednoho z rozhodců je fatálně zpochybněna. Ve sporu rozhodují ještě kromě zmíněného Milana Kindla další dva arbitři: za Čechošvýcara Šťávu Švýcar Damiano Della Ca a hlavní arbitr Petr Kužela.

Vyvedení peněz z arbitráže Diag Human (zdroj: ČT24)

Když Česká televize v březnu odvysílala reportáž, ve které redaktoři zpochybňují regulérnost sporu, Švýcar Damiano Della Ca odstoupil. Následně zaslal tehdejšímu premiérovi Janu Fischerovi dopis, ve kterém napsal: „Čeští rozhodci spolupracují s vládou a nechávají se politicky zneužít, aby v rámci arbitráže umožnili prostřednictvím offshorových společností přímo či nepřímo zcizit peníze České republiky.“ Arbitr Kužela už ale také v kauze nefiguruje, protože byl z rozhodnutí Nejvyššího soudu z funkce odvolán. Právě on do sporu přijal podezřelé firmy.

Jiří Reichl, mluvčí ministerstva vnitra

„Je v zájmu nás všech, všech občanů České republiky, rozklíčovat, kdo stojí za firmami, které se ucházejí o státní peníze. A je to bezpochyby dobrá práce Reportérů ČT a já můžu říct, že se tím určitě někdo bude zabývat.“

Podezřelé firmy v arbitráži zajímají i protikorupční policii a další odezvy přicházejí po volbách, kdy se mění vedení ministerstev. „V té věci kolem firmy Diag Human probíhají úkony trestního řízení. My nemůžeme zatím sdělovat žádné bližší výsledky,“ konstatuje mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Podezřelá firma má stejnou adresu jako firmy Tomáše Pitra v Karibiku

Na jaře byly dvě společnosti, které do arbitráže vstoupily, pro veřejnost prostě offshorové firmy neznámých majitelů. Mladá fronta Dnes otiskla 6. června 2008 článek, ve kterém se zmiňuje, že: „Muž, na nějž je vydán mezinárodní zatykač kvůli daňovým podvodům, řídí své podnikání ze souostroví Svatý Vincent a Grenadiny v Karibském moři u Jižní Ameriky. Jsou tu zaregistrovány dvě firmy: Lusaka a Halera, přes které začal Pitr v těchto dnech ovládat své společnosti v Česku.“

Sídlo offshorové společnosti

Každá Offshore jurisdikce vyžaduje, aby společnost měla v dané zemi, která je předmětem formace Offshore společnosti i své sídlo. Můžete si samozřejmě pronajmout své vlastní sídlo, ale drtivá většina klientů dává přednost našim kancelářím nebo kancelářím našich partnerů v daných zemích, na jejichž adresách zakládáme Offshore společnosti. Zde založíme společnost a poskytneme jí i naše sídlo pro doručování případné korespondence. Cena za pronájem takto poskytnutého sídla je účtována jako roční paušální částka.

zdroj: haglley.com

Tomáš Sokol, právní poradce ministerstva zdravotnictví, konstatoval, že společnost může mít kdokoli, včetně Tomáše Pitra, a není to protiprávní. „Svoji totožnost pravděpodobně tají, protože nechtějí, aby byla známá. A proto, že to je legální, stejně jako je to legální u nás.“ Druhou podstatnou informací je fakt, že offshorové společnosti sídlí většinou v pronajatých kancelářích zprostředkující firmy a mají tedy všechny stejnou adresu.

„Podle těch informací, které máte k dispozici, kdybych měl tipovat skutečného vlastníka té karibské společnosti, tak se domnívám, že to bude český občan. Myslím si, že to bude osoba, která má velmi dobré informace o podstatě sporu se společností Diag Human. A vsadil bych si i na to, že to bude osoba, která je schopna ten spor zevnitř nějakým způsobem ovlivňovat. To znamená, že bych směřoval někam do úřednicko-politické oblasti,“ říká právník a bývalý vyšetřovatel hospodářské kriminality Václav Láska.

Vydáno pod