Koalice v největších městech: ODS si může vybírat

Praha - Ve třech největších městech země ani po dvou týdnech povolebních vyjednávání stále není jasno, kdo s kým bude vládnout. V Praze, Brně i Ostravě se čeká, jak se rozhodne poražená ODS. Ve všech třech městech přitom mohou povolební námluvy skončit i koalicí občanských a sociálních demokratů. Nejblíže je k ní zatím v moravskoslezské metropoli. V Praze a Brně jsou otevřené i varianty středopravicových vlád.

Ve volbách poražená, čtrnáct dní po nich ale v pozici, kdy si může vybírat, s kým půjde do koalice, a sama rozhodnout, jestli bude mít primátora. Pražská ODS má zatím v rukou trumfy povolebního namlouvání. Jako zatím nejpravděpodobnější se jeví koalice ODS a ČSSD. Občanští demokraté by tak měli primátora, víc křesel v radě a udrželi by si vliv. I v této variantě by ale platilo, že v nové radě nebudou sedět staré tváře.

Lídr ODS Bohuslav Svoboda:

„Pro mě jsou všichni ti, kteří byli radními v minulém období, stejní. Nevidím žádnou vinu, žádné konkrétní provinění, ale vidím to, že je třeba mít nové tváře.“

Reportáž Jana Osúcha a Jany Čermákové (zdroj: ČT24)


Platit by to přitom mělo i pro radního Rudolfa Blažka, který za ODS o koalici vyjednává. Spolupráce ODS a ČSSD má ale řadu kritiků. Odmítá ji třeba i předseda strany Petr Nečas. A odmítá ji dokonce i volební lídr ČSSD Jiří Dienstbier, který prohlásil, že „u toho by raději nebyl“.

Vítězná TOP 09 by tak mohla skončit v opozici. Zatím je ale ve hře i pravicová koalice ODS právě s vítězem voleb. Rozhodnout by mohlo pondělní jednání ODS. Od vítězné TOP 09 má na stole koaliční nabídku: post prvního náměstka a pět křesel v jedenáctičlenné radě. Je tu ale i nepsaná podmínka - v radě by za ODS nesměli usednout lidé, kteří v ní seděli dosud. Sám lídr ODS to přitom vidí stejně.

ODS má na výběr i v Brně. Může jít do velké koalice s ČSSD nebo do středopravé s TOP 09 a lidovci. Zatím se občanští demokraté neshodnou. Třeba šéf brněnské buňky Pavel Blažek preferuje velkou koalici s ČSSD, středopravá by totiž měla jen těsnou většinu dvou hlasů. „Lidé by možná rádi viděli, jak se domlouvají dvě nejsilnější strany na tom, jak zlepšit věci, které je potřeba ve městě udělat,“ podotkl Jeroným Tejc (ČSSD). Volební lídr Robert Kotzian ale zase bojuje za koalici s TOP 09 a lidovci, v ní by totiž usedl za ODS do křesla primátora.

Uzavření dohody mezi ostravskou ODS a ČSSD se blíží

V Ostravě zřejmě zůstane vše při starém. V moravskoslezské metropoli je totiž velká koalice na spadnutí. Vítězná ČSSD v týdnu zavrhla spolupráci s komunisty a nabídla spoluvládu druhé ODS. „Za předpokladu, že v pondělí klub zastupitelů ODS vysloví s naším návrhem souhlas, dojde k uzavření dohody,“ řekl člen vyjednávacího týmu ČSSD Miroslav Novák. ODS a ČSSD už navíc Ostravu společně řídí od roku 2006.

Jeroným Tejc
Zdroj: ČT24