Požarů v Česku přibývá, lidé topí často dřevem

Praha - Hasiči v Česku zaznamenali v posledním týdnu nárůst požárů. Vyjížděli téměř k 350 požárům včetně nejtragičtějšího za posledních 26 let. Oproti běžným statistikám evidují zhruba dvacetiprocentní nárůst zásahů. Podle hasičů to souvisí s nástupem chladného počasí i s tím, že lidé kvůli úsporám ve větší míře topí v kamnech dřevem nebo uhlím. Jen v noci na dnešek likvidovali hasiči tři velké požáry – vzplála truhlárna v Borové u Poličky, nábytkářská dílna v Bojkovicích i sklad sena v Trutnově-Voletinách.

Truhlárna v Borové u Poličky začala hořet krátce před půl druhou ráno. „Byli jsme rádi, že jsme zachránili aspoň protější dům, který byl zahřátý na 60 až 70 stupňů, když jsme to měřili digitálním teploměrem. Stroje shořely,“ řekl jeden ze svědků. Přičinu zatím policie šetří, možná je nedbalost, ale i žhářství. Plameny v noci zničily i nábytkářskou dílnu v Bojkovicích na Uherskohradišťsku a sklad sena v Trutnově-Voletinách.

Noční bilance poznamená statistiky hasičů, za uplynulých šest dnů dosáhly podobných čísel jako jindy za celý týden: 339 požárů, patnáctimilionová škoda. Zemřelo 11 lidí, z toho devět v noci na středu v opuštěné budově v Praze na Florenci. Policie zatím žádné oficiální informace nepodává. Pracuje ale se dvěma variantami. První je vzplanutí požáru od kamen nebo zapálené svíčky, druhou pak úmyslné podpálení.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Pokračuje i vyšetřování sobotního požáru v Bruntále, kde hořely střechy několika obytných domů. Právě v obytných domech podle hasičů požárů přibývá. „Zaznamenáváme nárůst požárů zejména domácností a je to určitě v řádu desítek procent oproti jiným, předchozím sezónám,“ podotkl mluvčí GŘ HZS Radek Kislinger.

Letos je případů víc než v minulých letech, podle hasičů to souvisí i s tím, že lidé si více pořizují topení na pevná paliva, mnohdy ale neumí s kamny zacházet. „Neznají ty odstupové vzdálenosti od zařízení, nedbají na to, neumí třeba manipulovat se žhavým popelem,“ prohlásil Kislinger.

Požáry vznikají i kvůli špatnému stavu kamen, kotlů nebo komínů, zvláště těch, které se dlouho nepoužívaly. Hasiči proto připomínají, aby si je lidé důkladně zkontrolovali.

Statistika požárů
Zdroj: ČT24