Ministr Jankovský odvolal pět z devíti likvidátorů státních firem

Praha - Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský odvolal pět z devíti likvidátorů, kteří v rámci úřadu spravují státní majetek. Důvodem jsou hlavně nepřiměřeně vysoké náklady na likvidaci majetku, převody vlastnictví a závazků bez souhlasu ministerstva nebo umělé průtahy likvidací. O výsledcích interního auditu dnes informovalo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

„Rozhodl jsem o okamžitém odvolání těchto likvidátorů z případů, jejichž řešení si ještě vyžádá delší dobu. V případě, že konkrétní likvidace je těsně před ukončením, mají za úkol ji nejpozději do tří měsíců uzavřít. Pracovat však budou pod dohledem a bez nároku na odměnu,“ uvedl ministr.

MMR je nyní zakladatelem 21 likvidací státních firem. Z nich jsou dvě v insolvenčním řízení a jeden státní podnik je v likvidaci na základě soudního rozhodnutí. Mezi firmy v likvidaci spadající pod MMR patří například Hotely a restaurace Blansko, Okresní bytový podnik Trutnov, Okresní bytový podnik Kolín či Okresní podnik služeb Pelhřimov.

„Potvrdilo se mé podezření, že celý postup tehdejšího ředitele legislativně-právního odboru byl velmi nestandardní,“ řekl dnes ministr. Tehdejší ředitel odboru legislativně právního MMR Martin Dušička totiž odvolal v červenci na základě květnového auditu všechny likvidátory a následně jmenoval čtyři nové. Tvrdil, že k tomu měl pověření přímo od tehdejšího ministra Vondrušky. Jankovský ale hned po svém nástupu do funkce rozhodnutí zvrátil, obnovil původní stav a odvolal naopak Dušičku. Znovu jmenované likvidátory chtěl do dvou měsíců zkontrolovat, a pokud by zjistil nějaké pochybení, tak je chtěl teprve odvolat. Jeho postup ale vedle Dušičky kritizovala i Transparency International.

Audit na Ministerstvu pro místní rozvoj
Zdroj: ČT24
Vydáno pod