Policisté vyrazili na piráty k Benešovu

Benešov – Na hlavních tazích v okolí Benešova i na nedalekém úseku dálnice D1 se dnes hemžili policisté. Nad hlavními tahy hlídkoval vrtulník, příliš rychle jedoucí řidiče zastavovaly silné passaty dálniční policie. Kromě obvyklých „pirátů silnic“ – řidiče silných osobních aut ale přistihli při nebezpečných manévrech i profesionály v kamionech.

Nejméně bezpečným místem na Benešovsku je silnice I/3, která spojuje České Budějovice a Tábor s Prahou. „Loni se nám stalo osmnáct smrtelných nehod, z toho dvě třetiny mrtvých jsou z této silnice,“ uvedl Ludvík Merta z benešovského dopravního inspektorátu.

Už dávno místo úzké dvoupruhové silnice měla být dálnice – a někteří řidiči se chovají, jako by už opravdu stála. Policejní vrtulník zaznamenal i nečekaně riskantní manévry. Řidič, který se těšil, až opustí své auto, předjížděl dva náklaďáky odbočovacím pruhem, který ovšem vedl z protisměru. Jeho manévr nakonec skončil bez nehody – do svého pruhu se vůz vrátil těsně před zúžením vozovky do původních dvou pruhů.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Při dopravně-bezpečnostní akci na dálnici D1 a hlavních tazích kolem Benešova policisté zkontrolovali 90 řidičů, 83 porušilo předpisy a jeden řídil i přesto, že měl zákaz. Do akce, která trvala šest hodin byly nasazené rychlé policejní passaty i vrtulník. Řidiči se nejčastěji provinili rychlou jízdou a nebezpečným předjížděním.

Kamiony jely několikrát přes plnou

Když mají prostor, pouštějí se ovšem do podobných manévrů i řidiči kamionů. Ačkoli jejich vzájemné předjíždění na dálnici připomíná spíše pohyb kontinentů, řidiči kolosů neváhají „zdolávat“ své kolegy i tam, kde nesmějí. Během několika minut nad dálnicí D1 zaznamenal policejní vrtulník dvě vybočení kamionu z pomalého pruhu přes plnou čáru.

I když mají řidiči kamionů pocit, že svými zakázanými manévry nikoho neohrožují, podle policistů to tak není. „Pokud se předjíždějí kamiony tam, kde nesmí, ostatní řidiči jsou nervózní. Podstatně to sníží průjezdnost dálnice, musí nepředvídaně měnit rychlost jízdy. Tím dochází ke krizovým situacím,“ vysvětlil vedoucí mirošovického dálničního oddělení Miloslav Čihák.

Jednoho z řidičů však ani videozáznam jeho manévru nepřesvědčil o tom, že udělal chybu. „V Německu platí, že když je před vámi vůz, který jede šedesátikilometrovou rychlostí, je brán jako překážka a můžete ho předjet – tak jsem ho předjel,“ tvrdil řidič německého kamionu.

Policejní akce ve Středočeském kraji bude pokračovat i v příštích dnech. Krotit svoji divokost by proto měli řidiči kamionů i osobních aut.