Tramvaje nepojedou k Výstavišti ani do Šárky

Praha – Tramvaje v sobotu opustí dvě vytížené pražské trati – v ulici U Výstaviště začne třítýdenní výluka, Evropská ulice bude bez tramvají týden. V Holešovicích a v Dejvicích potom bude významně upraveno vedení jednotlivých linek včetně „páteřní“ linky 17. Obyvatelé Holešovic přitom budou mít obzvlášť komplikovanou situaci – dopravní podnik totiž nezavede náhradní autobusovou dopravu.

Výluka v ulici U Výstaviště začne 5. února a potrvá do 25. února. Skončit by podle magistrátu tedy měla krátce před zahájením tradiční Matějské pouti. Kvůli výluce se změní trasa denních linek 5, 12, 14, 15 a 17 a nočních tramvají číslo 53 a 54.

Nejméně se dotkne výluka linky 17 – všechny její spoje budou ve směru od Modřan končit na Výstavišti, zatímco obvykle pokračuje polovina tramvají dále do Ďáblic. Tramvaje 5, 14 a 53 pojedou ze Strossmayerova náměstí přes dolní Holešovice (zastávky Dělnická a Ortenovo náměstí) k holešovickému nádraží, kde odbočí do Tróje. Linky 14 a 53 pojedou dále po své trase, číslo 5 bude během výluky končit na zastávce Sídliště Ďáblice. Tramvaje 12 a 54 pojedou ze Strossmayerova náměstí do zastávky Maniny přes Vltavskou, „dvanáctka“ bude navíc prodloužena až k vysočanskému nádraží. Nahradí tak linku 15, která bude během výluky zrušena.

Evropskou ulicí (mezi zastávkami Dejvická a Divoká Šárka) nebudou tramvaje jezdit od 5. do 13. února. Omezení se dotkne denních linek 2, 15, 20 a 26 a noční 51. Spolu s linkou 15 bude zrušena také linka 2, zbylé tři linky budou z Vítězného náměstí odkloněny do Podbaby.

V tomto případě bude jezdit z Vítězného náměstí do Divoké Šárky náhradní autobusová doprava X-26 doplněná v pracovní dny v úseku Vítězné náměstí – Nádraží Veleslavín o posilovou linku X-2 a také o autobusy pravidelné linky 218, které zastaví na všech tramvajových zastávkách.