Česko dnes zavírá své mise v Kongu, Keni, Jemenu či Kostarice

Praha - Česká republika dnes uzavírá velvyslanectví v Kongu, Venezuele, Keni, Jemenu a Kostarice. Ruší též generální konzulát v indické Bombaji. O zavření českých diplomatických úřadů rozhodla vláda, důvodem jsou škrty ve vládním rozpočtu, které se dotkly i ministerstva zahraničí. S rušením úřadů nesouhlasí opoziční ČSSD.

Srpnové rozhodnutí vlády a způsob, kterým o zrušení ambasád rozhodla, vyvolal tehdy nespokojené reakce i v řadách koalice. Předseda zahraničního výboru sněmovny David Vodrážka (ODS) řekl, že rušení velvyslanectví je zbrklý krok, který může poškodit české firmy.

Vodrážka navíc ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) vyčetl, že výběr ambasád před rozhodnutím vlády nepřišel vysvětlit zahraničnímu výboru sněmovny a jeho úřad svůj plán dostatečně neobhájil. Ministerstvo ale tvrdí, že návrh na uzavření misí konzultovalo s dalšími ministerstvy a informovalo i výbor.

Uzavírání velvyslanectví nebylo jediným úsporným opatřením. Černínský palác také propouštěl zaměstnance, šetří i na provozu. Naposledy ministerstvo zahraničí zrušilo české velvyslanectví v Angole či konzulát v kanadském Montrealu.

Vydáno pod