Suché silnice a mráz. Místy trápí řidiče mlhy

Praha - S výrazně mrazivým počasím musejí v těchto dnech počítat účastníci silničního provozu; oteplení má přijít až v druhé polovině týdne. Zřejmě největší nástrahou dneška jsou místy mrznoucí mlhy, které trápí řidiče na Vysočině a východě Čech. Ranní teploty se pohybovaly mezi mínus pěti a mínus patnácti stupni, přes den by neměly klesnout pod mínus pět. Silnice v Česku jsou proto vymrzlé a suché, ujetá či zledovatělá vrstva sněhu leží pouze na Olomoucku, Vysočině a Valašsku.

Zledovatělou vrstvou sněhu jsou pokryté i některé silnice v Jihočeském kraji. Se zvýšenou opatrností musí jet řidiči především na Jindřichohradecku, Táborsku a Písecku. Na Táborsku se vyskytuje mlha, na Českokrumlovsku silný vítr. Hlavní silniční tahy jsou podle dispečinku správy a údržby silnic po ránu holé.

Všechny silnice jsou sjízdné i ve Středočeském a Ústeckém kraji. Bezproblémová sjízdnost platí především pro hlavní tahy, na silnicích nižších tříd se mají řidiči pohybovat se zvýšenou opatrností. Například v Krušných horách je často uježděná vrstva sněhu, která je pokrytá posypem. Ujetý sníh platí i pro Krkonoše nebo Jizerské hory. Ranní mlhy a slabý vítr ztěžovaly dopravu na Zlínsku, Kroměřížsku i na Slovácku. Totéž platilo i pro regiony kraje Vysočina

Předpověď počasí

Podle Českého hydrometeorologického ústavu vydrží mrazivé počasí do poloviny týdne. Od čtvrtka by se mělo zatáhnout a mírně oteplit, bude padat déšť se sněhem, místy mrznoucí. Na Moravě a ve Slezsku se však počítá se srážkami jen ojediněle. Teploty nad nulu by mohly vystoupat již ve středu, o víkendu by mohly dosáhnout až šesti stupňů Celsia.

Mrazivé počasí přeje i fanouškům zimních sportů. České hory hlásí ideální lyžařské podmínky. O víkendu se za slunečného počasí a s teplotami mírně nad nulou lyžovalo v naprosté většině lyžařských středisek Česka, podmínky v Krkonoších a v Orlických horách dokonce byly nejlepší v tomto roce.