Na jižní Moravě se uvažuje o sloučení až 36 středních škol

Brno - Po propadu počtu žáků na základních školách se malý počet studentů přesouvá do středního školství. Ve věkové skupině mezi 15 až 18 lety má do roku 2014 dojít až ke čtvrtinovému poklesu a podle výroční zprávy České školní inspekce jsou již dnes střední školy naplněné v průměru z 65 procent. Důsledkem je snižující se kvalita středoškolského vzdělání, a proto kraje ve spolupráci s ministerstvem školství přistupují k rušení nebo slučování vzdělávacích ústavů. To se týká i Jihomoravského kraje.

Střední školy

Důvodem pro slučování jsou prý klesající počty žáků a nedostatek peněz ve školství. Jedna z variant počítá se sloučením 36 škol, z nichž vznikne 18 zařízení. Kterých škol se plány vedení kraje týkají, zatím není známo. Jejich jména padnou nejspíš na březnovém zasedání zastupitelstva. Počet ještě nemusí být definitivní. „Sloučení 36 zařízení do 18 je optimální výsledek. Je ale otázka, v kolika případech se skutečně podaří změnu prosadit,“ uvedla Hana Poláková ze školského odboru krajského úřadu.

Gymnázia

Když se osmiletá gymnázia zaváděla, měla být podle kraje určena pro tři procenta nejnadanějších zájemců. Dnes na ně prý při započtení soukromých škol odchází 13 procent páťáků. Na jihu Moravy nezanikne letos 11 tříd osmiletého studia na gymnáziích, jak kraj plánoval. Kritizované rozhodnutí krajské rady pozastavil hejtman Michal Hašek (ČSSD). Krok podle něj neznamená, že by kraj ustupoval od chystané optimalizace středního školství. Jen se místa na školách nebudou rušit už od příštího školního roku. Změny se navíc na hejtmanství projednají v širším fóru, a to na zastupitelstvu.

Vyjádření kraje

Projednávání optimalizace jednotlivých škol je v tuto chvíli teprve na začátku. Výsledky budou po důkladné diskusi předloženy zastupitelům kraje. Předseda výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Jiří Janda zdůraznil, že kraj, i v případě, že sníží výkony jednotlivých škol nebo přikročí k jejich sloučení, v žádném případě nebude rušit některé obory středoškolského vzdělávání.

Podle hejtmana Jihomoravského kraje Stanislava Juránka by měla být v příštích šesti letech zrušena pětina středních škol. Dnes jich kraj zřizuje 101, zaniknout by mělo 16 až 20 škol o velikosti kolem 500 až 600 žáků.