Z Mostu je prales dopravních značek

Most – Dosavadní systém parkování začíná být zátěží Mostu. Rychle přibývá lidí, kteří využívají možnost získat za roční poplatek vyhrazené parkovací místo. Protože ale u každého rezervovaného místa musí být odpovídající dopravní značka, připomíná teď město les – místo stromů jsou ale všude značky. Radnice proto uvažuje o změně systému. Kromě záplavy dopravních značek jsou čím dál výraznější také stížnosti těch, na které rezervovaná parkovací místa nezbyla.

Les plechových značek je pro řidiče jasným znamením, že jsou v Mostě. Před deseti lety byl nový systém pokrokový a výrazně s parkováním pomohl. Kdo zaplatil roční poplatek, měl hned před domem vyhrazeno parkovací místo. Kdo si ale pořídil auto až teď, už nemá šanci – volná místa došla. „Je to přežitý systém – ale jak pro koho,“ komentoval současnou situaci ředitel městské policie Bronislav Schwarz.

Pohled na parkovací systém se totiž zcela liší u lidí, kteří vyhrazené místo mají, a kteří je nemají. „Pro mě je to špatný systém, protože nemám kde zaparkovat,“ podotkla řidička, která marně hledala místo k odstavení vozidla. Lidé, kteří mají své vyhrazené místo, jsou však spokojeni. „Myslím, že systém, který funguje v Mostě, není tak špatný,“ uvedla náměstkyně primátora Hana Jeníčková.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Kritikům vyhrazeného parkování vadí, že na místech u cedulí je během dne často prázdno. Nebýt značek, mohlo by se tam postupně vystřídat i několik aut. Mostecká radnice ale vyhrazené parkovaní zatím rušit nechce  Alespoň do té doby, než vznikne v okolí sídlišť dostatek záchytných parkovišť. „Řešíme i další místa na parkování, ale ani ten prostor ani území města Mostu nejsou nafukovací,“ upozornila náměstkyně Jeníčková.

Elegantním řešením by podle mosteckých radních byly parkovací domy. Investoři, kteří by je chtěli stavět, se ale nehlásí.