Policie zastřelila muže, který ohrožoval lidi pistolí

Praha - Policisté včera v podvečer smrtelně zranili v Praze 2 sedmadvacetiletého muže, který údajně je a další lidi ohrožoval pistolí. Podle policejní mluvčí Andrey Zoulové se muž nejprve zabarikádoval v bytě a hrozil, že zapálí dům a jeho obyvatele postřílí. Později z bytu vyběhl se střelnou zbraní a policisté proti němu zasáhli. Případ bude vyšetřovat policejní inspekce.

„Kolem 16:30 jsme dostali oznámení od obyvatelky domu v Oldřichově ulici, že jeden z nájemníků je ozbrojen a vyhrožuje, že ostatní obyvatele postřílí a dům zapálí,“ uvedla Zoulová. Na místo podle ní vyjela policejní hlídka, která pak přivolala také zásahovou jednotku a policejního vyjednávače. Muž se mezitím zabarikádoval ve svém bytě ve čtvrtém patře. „Policisté zajistili bezpečnost nájemníků. Muž však najednou vyrazil ze dveří bytu proti nim se zbraní v ruce a policisté museli zasáhnout,“ řekla mluvčí.

Výstřel z policejní zbraně zasáhl muže do hrudníku. Podle Zoulové se záchranáři snažili postřeleného muže resuscitovat, ale jeho zranění bylo smrtelné. O motivech mužova počínání zatím není nic známo. V současné době pokračuje ohledání bytu, do něhož se prý teprve nedávno nastěhoval. Policisté kromě jiného pátrají po další zbrani, protože podle některých informací muž vlastnil dvě. Zbrojní pas ale neměl. Mluvčí upřesnila, že když vyběhl z bytu, měl zbraň jen jednu. Případy, kdy policisté použijí služební zbraň, se zabývá policejní inspekce. „Věc si přebírají, už byli na místě,“ potvrdila Zoulová.

Loni byly hlídky pražské policie několikrát nuceny použít varovné výstřely. Nejčastěji to bylo při pronásledování řidičů, kteří se snažili ujet v kradených vozech a ohrožovali bezpečnost na silnicích a v ulicích města.