Za občanské soudní spory mohou lidé platit více

Praha - Vláda schválila návrh novely zákona o soudních poplatcích, kterou jí předložilo ministerstvo spravedlnosti. Projde-li návrh Parlamentem a podepíše jej prezident, lidé v budoucnu zaplatí za občanská soudní řízení vyšší poplatky. Dosud podle ministerstva patřily k nejnižším v Evropě. Poplatky by neměly platit oběti domácího násilí. Vláda také schválila návrh novely o soudech a soudcích, jejímž cílem je zpřesnit pravidla pro přidělování kauz soudcům. Podle ministra Jiřího Pospíšila jde o jedno z protikorupčních opatření. Soudní případy podle něj bude přidělovat soudcům počítač.

Novela týkající se poplatků reaguje na zvýšení cen a příjmů v Česku v posledních letech. „Cílem novely zákona o soudních poplatcích je zejména přizpůsobení výše soudních poplatků cenové a mzdové hladině roku 2010,“ vedlo ministerstvo. Současná výše podle něj nesplňuje vzhledem k růstu mezd svoji regulační funkci a nebrání podávání bezdůvodných návrhů. Počet souzených případů tak neustále stoupá, zároveň se zvyšují výdaje soudů. Sazebník se naposledy upravoval v roce 2000.

Pospíšil uvedl, že ročně stát vynakládá 20 miliard korun na činnost justice a je správné, aby ti, co její služby využívají, také za ně platili. Cílem novely je podle ministerstva motivovat lidi k tomu, aby své spory řešili mimosoudně. V případě, že strany v průběhu řízení dohodnou, mělo by jim být podle návrhu vráceno 80 procent poplatku. Podle úřadu to pomůže ulehčit přetíženým soudům.

Podle novely by v budoucnu měli lidé zaplatit za zahájení soudního řízení, ve kterém jde o nižší než dvacetitisícovou finanční částku, 1000 korun. Doposud platí 600 korun za spory do 15 tisíc. Návrh na vydání elektronického platebního rozkazu má stát 800 korun.

Vydáno pod