Šéf protikorupční policie Vrba odstoupil z osobních důvodů

Praha - Ředitel Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Libor Vrba dnes požádal o odchod do civilu. Podle serverů iHNed.cz a Lidovky.cz tak učinil po schůzce s policejním prezidentem Petrem Lessym, který s jeho žádostí souhlasil. Vrba u policie skončí k 15. březnu. O tom, že by Vrba mohl odejít z čela elitního útvaru, se hovořilo delší dobu. Kritizoval ho nejen policejní prezident, ale o jeho odvolání usiloval i samotný ministr vnitra Radek John (VV).

„Policejní prezident dnes dopoledne přijal žádost pana ředitele o uvolnění ze služebního poměru. Dohodli se na termínu 15. 3.,“ uvedla pro LN mluvčí policejního prezidenta Pavla Kopecká. Mluvčí protikorupčního útvaru doplnil, že odstoupení z funkce je Vrbovo osobní rozhodnutí, a to z osobních důvodů. „Nic dalšího si nepřeje sdělovat,“ dodal pro iHned.cz Roman Skřepek.

Mluvčí uvedla, že Libor Vrba si v současnosti vybírá dovolenou, dočasně bude útvar vést Vrbův náměstek Zdeněk Tomica. Podle Kopecké zatím není jasné, zda bude na jeho místo vypsáno výběrové řízení. Připadalo by prý v úvahu, pokud by funkce nebyla obsazena někým se stejnou služební hodností.

Vrbu kritizoval policejní prezident i ministr John

Lessy nedávno práci protikorupční policie kritizoval a chtěl se s Vrbou kvůli tomu sejít. Policejní prezident tehdy uvedl, že odvolat se ho ale zatím nechystá. Podle Lessyho protikorupční policie vzhledem k počtu jejích členů a vzhledem k situaci v Česku totiž nestíhá dostatečné množství korupčních trestných činů. Policejní prezident ale ocenil aspoň to, že počet vyšetřovaných kauz stoupá.

Podle některých médií kritizoval Vrbou vedený útvar i ministr vnitra Radek John (VV). Prý nepracuje tak, jak má, a zatím nedokázal v rámci boje proti korupci chytit ani jednu „velkou rybu“. Podle Johna je údajně navíc zatížen častými úniky citlivých informací.

O odvolání Vrby se v poslední době spekulovalo už po prosincové schůzce vládní koalice na Hradě, kde prezident Václav Klaus uhlazoval rozpory mezi ODS a Věcmi veřejnými v souvislosti s údajně korupční kauzou na ministerstvu životního prostředí. Podle médií se Vrba totiž prý účastnil schůzky s premiérem Petrem Nečasem o vyšetřování této kauzy.

Vydáno pod