Bémovi lidé neostrouhali, kralují radnicím i městským firmám

Praha – Bývalí spojenci pražského exprimátora Pavla Béma (ODS) jsou zpět. Zastávají posty starostů nebo se uchytili jako členové vedení městských firem. Píše to zpravodajský server iHned, podle kterého našla v pátek uplatnění už i Marie Kousalíková, stala se starostkou Prahy 6. Na post čeká už jen exnáměstek Rudolf Blažek.

Po podzimních volbách se zdálo, že lidé spojeni s exprimátorem Bémem ve špičkové pražské politice končí. Kvůli jejich špatné pověsti a kauzám, které kolem nich v posledních letech vypukly, se většina z nich raději vůbec neucházela o místa ve vedení hlavního města.

Jenže po pár měsících je jasné, že všichni až na jediného mají vlivné posty zpátky. Naposledy povýšila bývalá Bémova radní Marie Kousalíková, která je od pátku starostkou šestého pražského obvodu. V čele tamní radnice nahradila Tomáše Chalupu, jenž se stal ministrem životního prostředí po Pavlu Drobilovi. Ten v prosinci abdikoval po aféře kolem údajných machinací s veřejnými zakázkami na Státním fondu životního prostředí.

Podobně jako Kousalíková dopadli další. Na křeslo starosty Prahy 10 se po letech vrátil Milan Richter, bývalý náměstek primátora pro boj s korupcí, který proslul sporem s pražskými umělci o dotace na divadla. Starostou Prahy 15 je pak další bývalý náměstek – Pavel Klega, dlouhé roky Bémova pravá ruka.

Jančík i Langmajer v městských firmách

Dobře placená místa, i když mimo politiku, zatím stále zbývají i nejkontroverznějšímu muži pražské ODS – Milanu Jančíkovi. Bývalý starosta Smíchova, kterého už několik týdnů šetří policie kvůli zneužití pravomoci, stále sedí ve vedení městských společností a inkasuje statisícové odměny měsíčně. A podobně je na tom i pravomocně odsouzený bývalý radní Martin Langmajer, který proslul jako rychlostudent pražské Vysoké školy finanční a správní.

Blažek zatím funkci nemá

Jediný, kdo zatím zůstal mimo hru, je bývalý náměstek a dnes řadový zastupitel Rudolf Blažek. Muž, který se v posledních letech vymezuje jako protipól skupiny okolo Pavla Béma, doplatil na to, že prohrál souboj o vliv nad pražskou ODS. Právě on jako jeden z mála prosazoval, aby ODS v Praze uzavřela koalici s TOP 09, a nikoliv s ČSSD, jak se stalo.

Blažek se měl stát náměstkem ministra obrany Alexandra Vondry, jenže skandál kolem kauzy ProMoPro a financování českého předsednictví EU zaměstnal Vondru jinými starostmi. A tak na Blažka zatím nedošlo. Útěchou mu může být, že díky tomu, že nemá v novém vedení Prahy placenou funkci, může brát odměny z městských firem, v nichž sedí.

Rudolf Blažek a Pavel Bém
Zdroj: ČT24
Vydáno pod