Přidáno dostanou i lékaři soukromých nemocnic

Praha – Soukromé nemocnice se připojí ke státnímu zdravotnictví a navýší platy svým lékařům. Zvýšení finančního ohodnocení bude odpovídat částce pěti až osmi tisíc měsíčně. Ředitelé soukromých nemocnic argumentují tím, že své zaměstnance musejí zaplatit minimálně stejně dobře jako kraje nebo stát. I oni tak přistupují na pravidla dohody mezi lékařskými odbory a ministerstvem zdravotnictví.

„Nemocnice Mělník se rozhodla, že bude respektovat dohodu mezi LOK a ministerstvem zdravotnictví a všechny prostředky, které přijdou cestou podepsaného memoranda, rozdělí mezi lékaře,“ informoval Českou televizi ředitel soukromé nemocnice v Mělníce Tomáš Jedlička. Miliony, které zdravotní pojišťovny nad rámec pošlou nemocnicím, přitom mohli jejich soukromí majitelé využít na jiné účely; k akci „Děkujeme, odcházíme“ se navíc téměř žádný z lékařů soukromých klinik nepřipojil.

Kvůli zvýšení platů ve veřejných nemocnicích si ale prý majitelé nemohli zmrazení platů dovolit. „Potřebujeme kvalitní a motivovaný personál, který musíme zaplatit minimálně stejně dobře jako v okolních nemocnicích,“ vysvětlila pohnutky privátních nemocnic mluvčí Holdingu Agel Hana Szotkowská.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

„Pokud skutečně zdravotní pojišťovny pošlou nějaké peníze navíc pro lékaře, tak my je určitě neukradneme,“ dodal majitel nemocnice v Mariánských Lázních a onkologického centra Na Pleši Roman Šmucler.

Přidáme víc těm schopnějším, říkají soukromníci

Soukromé nemocnice ale hodlají finanční obnos rozdělovat podle vlastního klíče a na platech chtějí přidat především těm nejlepším lékařům. „Ty peníze budeme rozdávat ne podle data narození toho lékaře, ale podle toho, jak kdo pracuje,“ uvedl Šmucler.

Česká lékařská komora s takovým plánem nesouhlasí, ministerstvo je ale s přístupem soukromníků v zásadě spokojeno. „Kdyby soukromé nemocnice s platy nehnuly, tak by jim lékaři odešli. Možná ne hned, ale časem. Do půl roku, do roka by nastal velký pohyb,“ vyjádřil své uspokojení se zvyšováním platů v soukromých nemocnicích ministr Leoš Heger.