Vojáci v Afghánistánu se střídají, šestá jednotka skončila

Praha – Z Afghánistánu se do Česka vrátila šestá jednotka provinčního rekonstrukčního týmu Lógar. Vystřídala ji jednotka sedmá, tedy vojáci z třiačtyřicátého výsadkového mechanizovaného praporu Chrudim a další specialisti, celkem jde o tři stovky mužů. Šestá jednotka dnes v Hranicích na Přerovsku převezme medaile za službu v zahraničí.

Vojáci šesté jednotky působili v Afghánistánu od loňského léta. Po půl roce zahraniční služby se konečně vrátili domů. Splnili svou misi, na kterou se připravovali několik měsíců. Stejně jako ti, kteří se ji chystají splnit a v jejich funkci je střídají - vojáci jednotky sedmé. „Vojáci mají za sebou dlouhou a intenzivní přípravu. Pokládám za důležité, že v jednotce jsou zastoupeni jak zkušení vojáci, tak i mladší příslušníci brigády, kteří od nich mohou načerpat cenné zkušenosti,“ řekl velitel 7. jednotky plukovník Miroslav Hlaváč.

Jednotky se v Afghánistánu vyměnily během minulého měsíce. Sedmá jednotka převzala velení 19. února. Její vojáci přitom už v zemi byli, v Provinčním rekonstrukčním týmu ve Fajzabádu i Lógaru.

Reportáž Františka Kramarze (zdroj: ČT24)

Sedmá jednotka bude v Lógaru půl roku

Vojáky teď čeká půlroční služba, než je nahradí další jednotka. Loni se přitom tímto způsobem vystřídaly na zahraničních misích více než dva tisíce vojáků. Hlavním úkolem týmu je podpora vlády afghánské provincie, výcvik afghánských bezpečnostních sil, ochrana civilních expertů a humanitární a rekonstrukční aktivity.

Vydáno pod