Bátoru na školství doporučili Klausovi lidé

Praha - Bývalého kandidáta nacionalistické Národní strany Ladislava Bátoru, kolem jehož možném zaměstnání na ministerstvu školství se strhl poprask, doporučili ministrovi Josefu Dobešovi (VV) lidé z okolí prezidenta Václava Klause. Dobeš to řekl dnešním Lidovým novinám (LN). Podle dřívějších informací tisku měl být Bátora jmenován prvním náměstkem. O jeho angažmá jednal Dobeš s premiérem Petrem Nečasem (ODS), který to označil za nepřijatelné. Za Bátoru se ale prezident Václav Klaus postavil.

„Jméno Bátora jsem se dozvěděl od lidí kolem pana prezidenta, to nepochybně,“ prohlásil v rozhovoru Dobeš. Spekulace kolem Bátory, jemuž je vytýkána právě především kandidatura za Národní stranu, prý rozežene, až se po úterním fyzickém kolapsu vrátí do úřadu.

Klaus v pondělním vydání Práva označil kauzu zaměstnání Ladislava Bátory na ministerstvu školství za „diktaturu politické korektnosti“. Bátora je nyní předsedou konzervativní iniciativy D.O.S.T., která stejně jako Klaus odmítala Lisabonskou smlouvu a staví se proti Evropské unii. Prezident také uvedl, že jsou mu Bátorovy názory v mnohém blízké a měl by se o nich vést seriózní dialog.

Ministr Dobeš v posledních týdnech čelil několika kauzám, kvůli nimž se dokonce začalo v politických kuloárech údajně mluvit o jeho výměně. Musel vysvětlovat mimořádné odměny svým manažerům, podíl na seminární práci své podřízené, sledování elektronické korespondence na úřadě nebo právě spekulace o výměně náměstků.

S nelibostí se setkalo také pořízení reprezentačních fotografií ministra a jeho náměstků, které stálo 70 000 korun. Dobeš tento krok hájil tím, že fotografie jsou hojně využívány médii, cena za dvoudenní práci renomovaného fotografa Ondřeje Pýchy je prý standardní. Dobeš se mimo jiné i po kritice z řad členů VV rozhodl zaplatit fotografie se svého.