Učitelky ze školek se bouří, snížil se jim plat i odpracované roky

Praha – Většinu učitelek v mateřských školách čekalo po Novém roce zklamání. Na místo zvýšení platů spadly do tabulek pro nekvalifikované pedagogy, protože nemají vysokoškolské vzdělání. Přitom absolvovaná střední škola jim pro práci podle zákona ve školkách stačí. O peníze navíc přicházejí i kvůli tomu, že se jim krátí odpracovaná léta o dva roky. Novelu, která by znevýhodněným učitelům pomohla, už ministerstvo připravuje. Podle školských odborů přicházejí o peníze deseti tisíce učitelů.

„Přicházím o 1 300 korun jenom proto, že vlastně nemám plnohodnotné vzdělání, i když v podstatě mám,“ řekla ČT učitelka Blanka Špátová, která ve školce pracuje už 27 let. Učitelky s 30letou praxí mají od Nového roku méně než čerstvé vysokoškolačky. Středoškolsky vzdělané pedagogy znevýhodňuje i to, že zákon jim odečítá dva roky z praxe. Až do ledna totiž platily jen jedny tabulky a odečet měl zvýhodnit vysokoškoláky. Zákon ale platí i teď.

Jana Směšná, učitelka v MŠ:

„Mám 18 900 a paní učitelka, která nastupuje poprvé do zaměstnání, ale má vysokou školu, má 20 000 hrubého, paradoxem je, že já ji budu zaučovat.“

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Na nový systém odměňování navíc doplatili i středoškolsky vzdělané vychovatelky, mistři odborného výcviku v učilištích nebo učitelé v základních uměleckých školách. „Vnímáme to jako diskriminaci skupiny zaměstnanců, která splňuje všechny předpoklady,“ domnívá se předseda školských odborů František Dobšík.

Odboráři pro jistotu chystají i protestní petici

„Vědělo se o tom, ale jsou to problémy, které se nedají řešit díky legislativnímu systému,“ hájí ministerstvo náměstek Ladislav Němec. Podle resortu je potřeba změnit zákon, což se prý do ledna nedalo stihnout. Novela už se připravuje, odboráři ale pro jistotu chystají i protestní petici.

Mateřská škola v Jihlavě
Zdroj: ČT24