Trasa R35 u Litomyšle je stále nejasná

Litomyšl – Seriál s názvem „Kudy povede rychlostní silnice R35?“ stále není u konce. V Pardubickém kraji zůstává nejasné, kde se bude stavět nový tah u Litomyšle. Existují dvě varianty. Trasu, která se městu vyhýbá větším obloukem, prosazuje litomyšlská radnice, alternativu procházející blíže k městu zase chce farmář, který by jinak přišel o své pozemky. Spory mohou pokračovat ještě dost dlouho. O trase rozhodne krajské zastupitelstvo až v roce 2013.

Ministerstvo dopravy chce stavbu rychlostní silnice R35 financovat prostřednictvím propojení veřejného a soukromého kapitálu. Už dlouho ale čeká na rozhodnutí, kudy tah povede. Konkrétní trasa přitom závisí na jednotlivých radnicích a na kraji. Litomyšl ale podle Víta Bárty o trase R35 příliš nepřemýšlí. „Říkat si, že všechno necháme na ministerstvu dopravy, není zodpovědné,“ uvedl ministr.

Starosta Michal Kortyš je ale přesvědčen, že není o čem diskutovat. „Od roku 2006 máme jasno. Chceme to dál od Litomyšle,“ řekl. Vedení Litomyšle je přesvědčeno o tom, že zájem jednoho zemědělce musí ustoupit zájmu města. Podle radnice by se Litomyšl nemohla severním směrem dále rozvíjet, kdyby rychlostní silnice vedla blízko současné zástavbě. „Evidujeme spoustu záměrů, které se tímto směrem chtějí rozvíjet,“ uvedl vedoucí odboru výstavby a územního plánování Josef Filipi.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Konečné slovo ale bude mít kraj, který schvaluje zásady územního rozvoje. Také na této úrovni se ale zřejmě bude o definitivní trase R35 ještě hodně diskutovat. „Předpokládáme, že návrh budeme mít hotov v pololetí nebo koncem léta. Potom jej budeme projednávat,“ přiblížil Pavel Kalivoda, vedoucí odboru strategického rozvoje a evropských fondů Krajského úřadu Pardubického kraje.