Gondoly budou zase plout po Vltavě

Praha – Třetí ročník vodních slavností na počest svatého Jana Nepomuckého nazvaných Svatojánské Navalis opět nabízí plavbu barokních benátských gondol, koncerty a světelnou show. Součástí akce bude letos poprvé procesí s barokními kočáry a kladrubskými hřebci. Oslavy začínají dnes večer spuštěním prvních gondol na hladinu Vltavy a pokračují až do neděle. Právě druhý víkendový den omezí akce provoz v metropoli. S uzavírkami musí počítat řidiči osobních vozidel, ale i lidé, kteří využívají městskou hromadnou dopravu.

V sobotu se mohou zájemci přijít ke Karlovu mostu podívat na regatu benátských lodí. Benátské odpoledne v Čertovce zase představí gastronomii historického přístavního města, kdy mohou lidé ochutnat jídlo a vína z tohoto italského regionu. Hlavní část třídenních Navalis přichystali organizátoři na neděli.

Po Karlově mostě poklušou hřebci z Kladrub

Vltavu mají opět křižovat historická plavidla a přes Karlův most projde procesí, do něhož se zapojí zdobené barokní kočáry, nosiči pochodní a hřebci z Kladrub. Vrcholem se stane večerní představení, kdy na Vltavě poplují za zvuků barokní hudby a pod svitem ohňů benátské gondoly. Chybět nebude ani ohňostroj, který osvětlí jednu z ikon slavností - skleněnou sochu sv. Jana Nepomuckého, patrona všech lodníků a plavců a ochránce mostů, na jehož počest se akce pořádá.

„Průvod bude vycházet z katedrály v neděli přibližně v sedm hodin večer, bude následovat po mši, která bude celebrována Dominikem Dukou. Na slavnostech vystoupí i Václav Hudeček nebo Jiří Stivín,“ podotkl ředitel Muzea Karlova mostu Zdeněk Bergman.

Slavnosti Navalis
Zdroj: ČT24