Razie v Praze: 14 komisařů mělo brát úplatky za řidičáky

Praha - Policie obvinila 14 zkušebních komisařů pražského magistrátu, že za úplatek zařizovali žákům autoškol bezproblémové získání řidičských průkazů. Za přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby jim podle mluvčího protikorupční policie Romana Skřepka hrozí až osmileté vězení. Z podplácení je obviněno i šest instruktorů autoškol, kterým už ministerstvo přerušilo činnost. Radnice zaměstnává na odboru dopravně správních agend celkem 19 zkušebních komisařů. Vedoucí oddělení komisařů Václav Volf už rezignoval, obvinění komisaři dostali výpověď. Podle policie nešlo o poslední akci tohoto typu. Postih navíc hrozí i lidem, kteří si řidičáky kupovali. Magistrát jim je může odebrat.

Komisaři brali podle Skřepka úplatky v hodnotě od 2 do 15 tisíc korun. „V rámci provádění zkoušek odborné způsobilosti žadatelů o řidičské oprávnění pak neprováděli hodnocení znalostí a dovedností žáků na základě výsledků jednotlivých zkoušek, ale zkoušku vyhodnocovali výsledkem 'prospěl' na základě poskytnutí úplatku,“ uvedl.

Řidičák získaly za úplatu desítky lidí

Údajné uplácení v souvislosti s řidičskými průkazy mohou policisté podle mluvčího prokázat od počátku letošního roku, pravděpodobně však fungovalo dlouhodobě. Oprávnění za peníze tak získaly nejméně desítky lidí. „Policie zadokumentovala deset případů předání úplatku,“ řekl Skřepek.

Detektivové z protikorupčního útvaru provedli v pondělí razii na několika místech v Praze, zaměřili se přitom na jednu autoškolu. Akci připravovali zhruba rok. Deník Právo dnes přinesl svědectví žáka autoškoly z areálu studentských kolejí na Strahově, kam detektivové dorazili v pondělí ráno. „Ve chvíli, kdy jsme dopsali testy a čekali na jízdy, vtrhli policisté do učebny, kde byli v té chvíli komisaři a instruktoři,“ popsal situaci s tím, že na místě zasahovali ozbrojení uniformovaní policisté i detektivové v civilu.

Obvinění komisaři dostali výpověď, podle ředitele magistrátu Martina Trnky se tak nyní musí připravit návrh opatření, aby se minimalizoval dopad kauzy na současné uchazeče o vydání řidičského průkazu. Ředitel odboru už také dostal za úkol najít systémové vady, které takové jednání umožňovaly. „Pokud jde o tak masivní záležitost, už se nemůže jednat jen o selhání jednotlivce,“ dodal Trnka.

Praktická část zkoušky by se mohla hlídat pomocí GPS a kamer

Chybu v systému připustil i Karel Bezděkovský z odboru provozu silničních vozidel na ministerstvu dopravy. Resort už podle něj připravuje komplexní novelu zákona, včetně úprav zkoušek, které by měly být monitorovány a mohly by se vykonávat pouze ve zkušební organizaci. Dosud se mohou dělat i na půdě autoškoly. Praktická část zkoušky by se mohla hlídat pomocí GPS a zabudovaných kamer. Ministerstvo chtělo, aby novela začala platit od roku 2013. V souvislosti s odhalenou kauzou ale podle Bezděkovského možná začnou platit některé změny už dřív. „Budeme muset iniciovat novelu zákona,“ řekl ČT.

Obvinění pracovníci nejsou jedinými magistrátními úředníky, kteří mají v poslední době problémy se zákonem. V únoru dostali výpověď dva zaměstnanci odboru dopravy, kteří si při kontrole taxikářů měli říct o úplatek kvůli zjištěnému předražení jízdného. Ředitel magistrátu Martin Trnka s nimi proto okamžitě rozvázal pracovní poměr a podal na ně trestní oznámení.