ČSSD chce po Martincovi, aby zveřejnil případné styky s Bártou

Praha – Sociální demokraté vyzývají ředitele protikorupční policie Tomáše Martince, aby prozradil, kolikrát se před jmenováním do funkce sešel s bývalým ministrem dopravy a neformálním lídrem Věcí veřejných Vítem Bártou. Podle dnešního vydání Hospodářských novin existuje podezření, že Martinec brzdil vyšetřování aféry údajné Bártovy korupce. Do funkce šéfa protikorupční policie byl přitom uveden v době, kdy vnitro řídil předseda VV Radek John. Policejní prezident Petr Lessy již vystoupil s prohlášením, že policie postupuje při vyšetřování kauzy údajné korupce ve VV standardně a bez průtahů.

„Chtěl bych v tuto chvíli vyzvat ředitele protikorupční policie pana Martince, aby veřejnosti oznámil, zda se někdy před jmenováním do postu policejního ředitele či poté setkal jednak s Vítem Bártou a také s panem náměstkem ministra vnitra (Michalem) Morozem,“ prohlásil na tiskové konferenci v sídle ČSSD stínový ministr vnitra Jeroným Tejc.

Podle Tejce současný případ ukazuje, kam ministerstvo vnitra zavedla politika Věcí veřejných a ODS. „Neustálé změny, proměny, reorganizace a především snaha o dosazení svých lidí do postů, které jsou podstatné právě pro vyšetřování trestných činů politiků, má své ovoce,“ uvedl Tejc. „VV nám slibovaly, že tento útvar a celou policii odpolitizují. Poslední kauza ale ukazuje, že dosáhly opaku,“ dodal Tejc.

Brífink ČSSD o zahraniční politice a kauze Víta Bárty (zdroj: ČT24)

Možnost, že policie záměrně brzdila vyšetřování skandálu s údajným uplácením exposlanců VV Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí, prověřuje inspekce policie. Napsaly to dnešní Hospodářské noviny. List má k dispozici trestní oznámení, které kvůli způsobu vyšetřování podali bývalí náměstci protikorupční jednotky Zdeněk Tomica a Tomáš Krůl.