Za týrání Dominika nesou největší vinu stát a sociální pracovníci

Praha – Za případ týraného Dominika nese podle závěrů expertízy ministerstva práce a sociálních věcí největší vinu stát a brněnští sociální pracovníci. Podle odborníků se proto musí změnit celý systém péče o ohrožené děti. Konkrétní opatření zveřejní ministr Jaromír Drábek zítra. Rodiče Dominika poslal brněnský městský soud do vězení dohromady na 12,5 let. Kvůli odvolání státní zástupkyně ale případ poputuje ke krajskému soudu.

Několikaleté kruté týrání osmiletého Dominika zavinila podle analýzy liknavá práce sociálních pracovnic, jejich nulová spolupráce se školou a dětským lékařem, ale i špatně fungující systém péče o děti. Pracovnice například nebrala vážně opakované upozorňování od příbuzných chlapce, či jeho dětské lékařky o možném týrání. Úřad městské části Brno-střed zatím nechce výsledky šetření komentovat. „Nebyli jsme s tím oficiální cestou seznámeni a nebyl nám ani vrácen spis,“ uvedl mluvčí radnice Roman Burián.

Konkrétní doporučení ke změnám v systému byly podle ředitele ministerského odboru rodiny a dávkových systémů Miloslava Macely vyvozeny i na základě rozboru tohoto případu. Ministerstvo už novelu připravilo. Zavádí například takzvané případové konference, tedy setkání pracovníků, kteří hledají optimální řešení pro rodinu. U složitých případů by nově místo sociálních pracovníků s rodinou pracovaly neziskové organizace.

Reportáž Zuzany Neuvirtové a Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

Chlapec je i se svou sestrou od března v Klokánku. Jeho zdravotní i psychický stav se výrazně zlepšil. „Například ze začátku používal vulgární výrazy, tak jak byl zřejmě zvyklý, že se k němu chovali rodiče,“ řekla ČT ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková. Matka dceru občas navštěvuje, Dominik se s ní setkávat nechce.