V Pendolinu z Ostravy do Olomouce bude příplatek jen 35 korun

Ostrava – České dráhy chtějí do Pendolina přilákat další cestující. Vedle místenek zdarma, které nabízejí při cestování vlakem Supercity mezi Prahou a Brnem, zlevní cenu rezervace – která je v Pendolinu povinná – také pro cestování mezi Ostravou a Olomoucí. Cestující místo stávajících 200 korun zaplatí od příští neděle pouze 35 korun. Počet levnějších míst bude omezen, prodávat se budou pouze současně s jízdenkou nebo v pokladně po předložení platné jízdenky. Nebude tedy možné kupovat místenky na Pendolino „do zásoby“.

Zlevněné jízdenky budou k dispozici pro všechny spoje Supercity, které jezdí mezi Olomoucí a Ostravou, za 35 korun bude možné cestovat do hanácké metropole také z Třince a Bohumína ve spojích, které vyjíždějí už z těchto měst.

Pendolino využívají cestující především mezi Prahou a Ostravou a mezi Prahou a Olomoucí. Kratší trasy nejsou tolik populární kvůli drahým místenkám. Časováúspora proti jiným vlakům není tak velká, aby příplatek 200 korun vyvážila. České dráhy provozují Pendolino výhradně na vlastní náklady, proto se snaží, aby vlaky jezdily co nejplnější.

Už dva roky prodávají dráhy místenky na Pendolino z Prahy do Brna za nula korun. Rezervace je tak nadále povinná, ale současně je celková cena cesty po trase, kde vlakům výrazně konkurují osobní auta a autobusy, více konkurenceschopná.

Olomouc hlavní nádraží
Zdroj: ČT24