Zemřel rozhlasový novinář Jiří Ješ

Praha - Ve věku 85 let dnes zemřel novinář a publicista Jiří Ješ. Letitý moderátor a komentátor Českého rozhlasu byl také prvním novinářem, který v roce 1996 obdržel Cenu Ferdinanda Peroutky. Spolupracoval i s webem ČT24, který jako blogy pravidelně zveřejňoval Ješovy komentáře pro Český rozhlas 6.

Jiří Ješ se narodil 19. června 1926 a do českého veřejného života vstoupil hned po skončení druhé světové války. Jako student tehdejší Vysoké školy obchodní a funkcionář Svazu vysokoškolského studentstva byl asistentem zástupce šéfredaktora Svobodného slova Miroslava Koháka, pozdějšího ředitele českého vysílání Rádia Svobodná Evropa v Mnichově. Pravidelně také přispíval do Peroutkových Svobodných novin a nástupce prvorepublikové Přítomnosti, týdeníku Dnešek.

Dvakrát v komunistickém vězení, mj. za velezradu

Po únorových událostech roku 1948 byl však vyloučen ze studia na všech československých vysokých školách a brzy nato zatčen kvůli dopisování s uprchlým studentským předákem Emilem Ransdorfem. Podruhé se ve vězení ocitl v roce 1951 za velezradu a pokus o emigraci. Z devíti a půl roku strávil za mřížemi polovinu. Poté působil v různých podřadných zaměstnáních na severu Čech, kam se musela celá jeho rodina odstěhovat.

Do společenského a kulturního života se vrátil až ve čtyřiceti letech, když se ve 2. polovině 60. let začal podílet na organizaci koncertů vážné hudby. Úspěchů dosáhl při celostátním zakládání Kruhu přátel hudby a v této oblasti rozvíjel také bohatou publicistickou činnost.

Po revoluci moderátorem Radiofóra

Po roce 1989 se Ješ stal nejdříve komentátorem a moderátorem Radiofóra, pak českého vysílání Rádia Svobodná Evropa a současně autorem pravidelných relací stanice Praha Výročí kulatá a nekulatá a Dialogy nad životem. Podílel se rovněž na vysílání Dobrého jitra z Prahy.

Po ukončení vysílání Rádia Svobodná Evropa pokračoval jako komentátor Českého rozhlasu 6, kde byl autorem pravidelným pondělních komentářů a pátečních zamyšlení na konci týdne. Stál mj. za řadou komponovaných pořadů na různá témata, například Hudby v české politice a dějinách.

Vydáno pod