Vondra: Afghánci mají zájem o ruční zbraně a letadla L-39

Praha - Afghánci mají živý zájem o ruční zbraně a vyřazená letadla L-39. S nabídkou nepotřebných dopravních letounů Antonov Češi asi neuspějí. Po návratu z Afghánistánu to uvedl ministr obrany Alexandr Vondra, který se v zemi setkal s některými ministry afghánské vlády a nabídl jim seznam výzbroje, kterou Česko může z vyřazených kusů nabídnout nově budovaným bezpečnostním složkám země. Hlavním cílem jeho pravidelné návštěvy ale byla podpora vojáků, kteří v Afghánistánu působí.

Vláda už rozhodla, že Česko daruje Afghánistánu 2000 zásobníků pro samopaly Sa-58, Vondra s sebou dva symbolicky vzal. Doplní zbraně, které zemi darovalo ze svých zásob Slovensko, uvedl Vondra na tiskové konferenci s tím, že jak Afghánci, tak spojenci neměli tušení, že tato spolehlivá zbraň je ještě využitelná. Budování samostatných bezpečnostních sil Afghánistánu je jednou z klíčových priorit spojeneckých sil ISAF.

Češi již v minulosti darovali Afghánistánu 12 nepotřebných ruských vrtulníků Mi-17 a Mi-24. Média v minulosti informovala také o snaze ministerstva obrany prodat do asijské země přebytečné české bitevníky L-159.

Na seznamu nabízeného vyřazeného „zboží“ jsou také nyní již nepotřebná transportní letadla Antonov An-26. Antonovy byly z výzbroje českých letců vyřazeny letos na jaře. Po třiceti letech služby je nahradily nové španělské letouny CASA. Stejné antonovy stále létají na Slovensku, v Rusku, na Ukrajině, využívá je i řada dalších postsovětských republik a uplatnění mají také v Africe. Vondra ale jejich uplatnění v Afghánistánu nevidí optimisticky. „Nejsem si jist, že nabídka padne na úrodnou půdu,“ uvedl s tím, že afghánská armáda se bude zřejmě orientovat na jiný typ transportních letounů.