Policie vyšetřuje smrt svědka v kauze armádních zakázek

Ústí nad Labem - Ústecká policie vyšetřuje smrt pětačtyřicetiletého podnikatele Jiřího Čaníka, svědka v případu údajně zmanipulovaných armádních zakázek. Čaník byl v červenci nalezen s prostřelenou hlavou na sídlišti Krásné Březno v Ústí nad Labem. Podle policistů spáchal sebevraždu. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes.

„Případ vyšetřujeme jako sebevraždu. Nezjistili jsme cizí zavinění,“ řekla deníku mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová. „Střela pronikla do hlavy v pravé spánkové oblasti a vyletěla ven levou částí. Muž vlastnil zbrojní průkaz, pistoli jsme na místě zajistili,“ doplnila.

Podle faktur skončily u Čaníka peníze, které stát před rokem a půl vyplatil za opravy vojenských ubytoven a po nichž teď pátrá policie i úřady. Zakázky na opravy za 53 milionů korun připravoval nyní již bývalý úředník ministerstva obrany Kajetán Kalivoda. Soutěže vyhrály společnosti Aperk a Czech Professional Building, které následně zakázky kompletně předaly společnosti H+V Praha, kterou ovládal právě Kalivoda a také podnikatel Viktor Krejča. Armádní ubytovny ovšem opraveny nebyly a firma H+V Praha skončila v konkurzu. Zůstaly po ní jen dluhy v řádu desítek milionů korun, peníze za státní zakázky zmizely.

Když se začala případem podezřelých rekonstrukcí ubytoven zabývat policie, stal se náhle na konci loňského roku majitelem a jediným jednatelem firem Aperk, Czech Professional Building i H+V Praha Jiří Čaník. „O podnikání mi nevyprávěl, ale žádné miliony neměl. V poslední době jsme vůbec peníze neměli, musela jsem si půjčovat,“ sdělila deníku družka zemřelého.

Bývalý ministerský úředník Kalivoda MfD řekl, že o zmanipulovaných zakázkách nevěděl. Ve firmě, přes kterou peníze od státu prošly, prý působil spíš formálně. Vyjádření Viktora Krejči se deníku sehnat nepodařilo. Kauzu armádních zakázek stále vyšetřuje protikorupční policie.