Ředitel jiřické věznice končí kvůli špatnému hospodaření

Jiřice (Nymbursko) - Mimořádné kontroly Vězeňské služby ČR odhalily řadu nesrovnalostí v hospodářské činnosti Věznice Jiřice. Vzhledem k závažnosti celého případu a na základě doporučení ministra spravedlnosti se ředitel Vězeňské služby Jiří Tregler rozhodl odvolat ředitele věznice Jiřího Vostrovského. Ten nakonec sám požádal o propuštění. Případ vyšetřuje policie.

„Vedoucí hospodářské činnosti čelí podezření, že nezákonně nakládal s prostředky hospodářské činnosti a s výrobky vyhotovenými ve věznici,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková. Kontrola odhalila také špatnou inventarizaci majetku a nehospodárné využívání peněz, například na nákup elektroniky pro vedení věznice.

Výsledky kontrol Vězeňská služba předala policii k dalšímu šetření. „Ministr spravedlnosti se domnívá, že jednáním vedoucích pracovníků věznice mohla být spáchána trestná činnost, a předpokládá, že celá věc bude důkladně prošetřena orgány činnými v trestním řízení,“ dodala mluvčí.

Případem se zabývá nymburská policie, nyní čeká na zpracování znaleckých posudků. Podle slov Palečkové existuje podezření „na spáchání trestného činu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění a také porušování povinnosti při správě cizího majektu“.

Zatím není jasné, zda Vostrovský dostane po svém odstoupení výsluhu, na kterou by měl za normálních okolností nárok. Při zjištění závažného pochybení pak může o výsluhu přijít, záležet ale bude na výsledcích policejního vyšetřování.

Dočasným řízením jiřické věznice byl pověřen dosavadní první zástupce ředitelky Věznice Světlá nad Sázavou Josef Pšenička. Již připravuje další personální kroky směrem k odpovědným osobám.

Vydáno pod