V Hořicích zemřela druhá nejstarší obyvatelka Česka

Hořice – Druhá nejstarší obyvatelka Česka Marie Fišerová dnes zemřela v nemocnici v Hořicích ve věku 107 let. Ve zdravotnickém zařízení byla hospitalizována několik posledních dní. Nehledě na věk se zajímala o aktuální dění a byla soběstačná. Na hořickou radnici chodila pravidelně s nápady, co by se dalo ve městě zlepšit.

Své poslední narozeniny Fišerová oslavila 28. listopadu na hořické radnici, kam přišla v doprovodu starosty pěšky. Přes vysoký věk bydlela sama v domku a starala se i o tři kočky. Nechávala si pouze vozit obědy a pomoci při větším úklidu. „Byla velice zábavná, vtipná, nesmírně pracovitá. Do poslední chvíle se byla schopna o sebe postarat. Sama v domku byla ještě minulý týden,“ vzpomínal starosta Hořic Ivan Doležal.

V mládí se věnovala skautingu a hrála ochotnické divadlo. Přežila i koncentrační tábor v Terezíně. Její rada lidem na dlouhý a spokojený život byla jednoduchá. „Aby lidi dělali radost, sobě i těm druhým,“ říkala Fišerová.

Marie Fišerová
Zdroj: ČT24

Fišerová byla druhou nejstarší obyvatelkou Česka a nejstarším člověkem narozeným na území Česka. Nejstarší obyvatelka Česka je z Řecka pocházející Evangelie Čarasová z Dívčího Hradu na Bruntálsku. Narodila se v únoru 1904. Čarasová Řecko opustila za občanské války v roce 1948. Přestože ve Slezsku žije jedenašedesát let, česky se nikdy nenaučila. Od svých pěti dětí se Evangelia Čarasová dočkala už devíti vnoučat, patnácti pravnoučat a jednoho prapravnuka.

Evangelia Čarasová
Zdroj: ČT24

Nejstarším mužem žijícím v Česku je Karel Kašpárek z Náchoda. Bydlí od roku 2000 v náchodském domově důchodců, 106. narozeniny oslaví 21. prosince.

Podle České správy sociálního zabezpečení žilo letos v září v ČR 625 sto a víceletých důchodců. Nejstarším člověkem na světě je Američanka Besse Cooperová z Georgie. Narodila se 26. srpna 1896, letos tak oslavila 115. narozeniny.

Zemřela druhá nejstarší obyvatelka ČR (zdroj: ČT24)