Méně mrtvých na silnicích – dobrý, nebo málo dobrý výsledek?

Praha – V roce 2011 zemřelo při dopravních nehodách na českých silnicích 707 lidí, meziročně se jejich počet snížil o 46. Poklesl také počet mrtvých dětí, těch za rok zemřelo dvanáct. Policie je s výsledkem spokojena, naopak dopravní expert Robert Šťastný označil výsledek za „dobrý, ale málo dobrý“. Snížení počtu mrtvých o 46 bylo kompenzováno vzrůstem počtu těžkých i lehkých zranění, navíc se nepodařilo pokořit hranici 700 úmrtí za rok. Problematické bylo především první pololetí, kdy se dokonce počet mrtvých oproti roku 2010 zvýšil.

Nehodové statistiky loňského roku jsou podle policistů příznivé. „Počet dopravních nehod, který má sestupnou tendenci, je pozitivním trendem. Zároveň je z našeho pohledu pozitivním trendem snížený počet usmrcených osob,“ shrnul náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák. Policie však současně zdůraznila, že k řadě smrtelných nehod nemuselo dojít, šlo většinou o důsledek nepozornosti nebo příliš rychlé jízdy.

Nejvíce mrtvých při střetech dvou aut

Nejčastěji loni policisté, již však zdaleka nejezdí ke všem nehodám, vyráželi ke kolizím dvou jedoucích vozidel, jejich střety si také vyžádaly nejvíce smrtelných zranění – zhruba 40 procent z celkového počtu. Velmi vážné následky však měly také nárazy do stromů.

Nejčastěji označili policisté za viníky tragédií řidiče motorových vozidel. Oproti roku 2010 se ale počet viníků z řad řidičů podstatně snížil. Mnohem více havárií naopak podle policejních statistik způsobili řidiči nemotorových vozidel – zejména cyklisté.

Alkohol hrál roli přibližně při každé třinácté nehodě, oproti předchozímu roku bourajících opilců přibylo. Při nehodách, které opilí řidiči zavinili, zemřelo 89 lidí. Kromě opilých řidičů označili policisté za viníky více než stovky nehod opilé chodce. Pod vlivem alkoholu byla loni celá šestina sražených chodců. Opilá byla také celá čtvrtina cyklistů, kteří loni způsobili havárii. Lidé vyráželi do ulic také zdrogovaní, při nehodách způsobených řidiči pod vlivem drog zemřelo osm lidí.

ROK 2011 A NEHODY

  • počet nehod vyšetřovaných policií: 75 137 (-385 oproti roku 2010)
  • počet úmrtí (do 24 hodin po nehodě): 707 (-46)
  • počet těžkých zranění: 3 092 (+269)
  • počet lehkých zranění: 22 519 (+909)
  • celková hmotná škoda: přes 4,6 miliardy korun

Zraněných přibylo příliš

Přestože policisté jsou s nehodovými statistikami roku 2011 spokojeni, dopravní expert Robert Šťastný poukázal na problematické „přemístění“ následků havárií z kategorie smrtelných zranění do těžkých zranění. „Těžké zranění není dobrý výsledek. Kdyby to byla lehká zranění, tak je to dobré, ale pokud nám rostou těžká zranění, je to něco varujícího,“ upozornil Robert Šťastný.

Policie se také chce v roce 2012 zaměřit na místa, která považuje za problematická – silnice první třídy, přechody pro chodce a také špatně značené oblasti. K dopravním nehodám totiž často přispívají i úřady, které značením řidiče matou, nebo silničáři, kteří neoznačují rozbité vozovky.

Vydáno pod