Případné další protesty vysokoškoláků se odehrají nejpozději na konci února

Praha - Studenti Karlovy univerzity vyhodili odpoledne z oken právnické fakulty 90 melounů jako symbol 90 milionů korun, které stála příprava vysokoškolského zákona. Návrh podle nich omezuje akademické svobody ve prospěch politiky a byznysu. Na následném akademickém shromáždění UK se pedagogové a studenti shodli, že by měly další případné protesty proběhnout nejpozději na přelomu února a března. Konkrétní podobu dalších protestů zatím nezveřejnili, dnes se o ní prý nemluvilo. „Vnímáme to tak, že akademické obci sluší věcná logická argumentace. Pokud by byla vyslyšena, je třeba, aby byla podpořena dalšími akcemi,“ uvedl rektor UK Václav Hampl.

Shromáždění také přijalo rezoluci k návrhům změn ve fungování vysokých škol v Česku, které připravuje ministr školství Josef Dobeš (VV). Zákony podle dokumentu byly připraveny příliš rychle a bez dostatečných konzultací. „Chybí jim přesvědčivá východiska i pádné argumenty pro nezbytnost kompletního nahrazení stávající úpravy,“ stojí v rezoluci. Akademici se obávají likvidace školní samosprávy i omezení nezávislosti vysokých škol. Ministr Dobeš však s kritikou nesouhlasí, pořadatelům protestu vyčítá, že souhlasili s východisky změn. Dnešní akci chce vysvětlit od rektora Václava Hampla, který podle něj podněcuje k sociálním nepokojům.

Dnešního shromáždění se zúčastnily stovky lidí, největší posluchárna právnické fakulty byla zaplněna do posledního místa a plné byly i galerie. Desítky lidí proto postávaly podél stěn a mezi lavicemi a další se do sálu vůbec nevešli. Příchozí dostávali brožurku nazvanou Kritický průvodce „reformou“ vysokých škol.

Zaplněná posluchárna právnické fakulty
Zdroj: ČT24

Večer se stovky shromážděných vydaly od právnické fakulty na protestní pochod k sídlu vlády. Účastníci nesli transparenty s hesly „Vzdělání není byznys“ či „Za svobodu vysokých škol“. Studenti zabrousili i do vzdálené historie s transparenty „Přijedou blaničtí rytíři?“ nebo „Hrr na ně“ doplněnými červeným kalichem a skutečným cepem. Demonstranti vykřikovali „Vzdělání není zboží“, „Neprodávejte nás bankám“, „Rektora nedáme“ a „Už je to tady“ - k tomu pískali na píšťalky a troubili na vuvuzely.  

K reformě vysokého školství se vláda zavázala ve svém programovém prohlášení. Loni Dobeš přišel s věcnými záměry zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům, které by měl kabinet brzy projednávat. První norma má upravit pravidla fungování univerzit a školné, druhá studijní spoření a půjčky na vzdělání.

Rektoři i Rada vysokých škol se proti záměrům postavila

Proti oběma záměrům se postavila Česká konference rektorů (ČKR) i Rada vysokých škol. Kritikou nešetřily ani odbory. Ministerstvo už dřív uvedlo, že přípravu zákonů s vysokými školami konzultovalo a požadavkům všech zájmových skupin se vyhovět nedá. „Veřejné vysoké školy tu nejsou proto, aby sloužily studentům, ale aby sloužily zemi,“ podotkl ministrův náměstek Ivan Wilhelm. Dodal také, že rektora by měl vybírat akademický senát vysoké školy.

„Rada vysoké školy je komponovaná z lidí zevně akademické obce. Je to orgán, který by neměl být složen z politiků, ale lidí, kteří jsou renomovanými odborníky v těch oblastech, na které je daná škola orientovaná,“ podotkl Wilhelm.

„Akademický titul je dneska téměř automatický, to je velký problém. Vnímám, že je nutná změna v tom, aby se systém diverzifikoval. Zákon velmi tvrdě napadá veřejné vysoké školy a vůbec nemluví o těch soukromých, to je špatně,“ vysvětlil děkan FF UK Michal Stehlík.

Akademikům vadí především rostoucí vliv politiků na chod vysokých škol. „Ministerstvo bude mít vliv na rektory, na majetek a hospodaření škol,“ řekl předseda akademického senátu ČVUT Petr Konvalinka. Pro studenty je zásadnějším problémem školné. Jeden semestr by podle návrhu ministra Dobeše mohl stát deset tisíc korun. „Studenti a studentky si takový postup nenechají líbit a samozřejmě se proti tomu důrazně ozvou,“ prohlásil zástupce studentské komory Rady VŠ Miroslav Jašurek.

Studenti se začali na internetových sociálních sítích svolávat na protestní akci. Pochod od právnické fakulty ke Strakově akademii by měl odstartovat dnes po půl sedmé večer. K peticím, demonstracím a dokonce stávce vyzývali šéfové akademických senátů vysokých škol už počátkem ledna.

ČSSD považuje chystanou reformu vysokých škol za nedomyšlenou a nespravedlivou. Výhrady má především k zamýšlenému školnému, které chce v případě volebního vítězství zrušit. „Je důležité, aby naše společnost zůstala sociálně prostupná. A dostupné vzdělání včetně vysokoškolského je jednou ze základních podmínek sociální prostupnosti společnosti,“ uvedl předseda strany Bohuslav Sobotka. Dodal, že platby za studium budou znamenat další ránu pro střední a nízkopříjmové skupiny. 

Podle senátora a stínového ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) potřebuje vysoké školství klid a koncepční návrhy. Nabídl akademikům a studentům vytvořit na parlamentní půdě platformu, kde by mohli s politiky diskutovat o reformních zákonech. „Není možné, aby pan ministr Dobeš tyto zákony řešil stylem - řekněte mi své připomínky a já si stejně udělám, co budu chtít,“ podotkl Chládek.