Exmanažer Hala si vedl seznam výplat vlivným lidem

Praha – Zatčený exmanažer Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Michal Hala měl doma seznam vlivných lidí, které měl vyplácet. Při domovních prohlídkách ho mimo jiné objevila policie. Pokud by byl seznam ověřen a zveřejněn, mohlo by to otřást politickou scénou, protože podle informací deníku Právo jsou na něm i jména lidí spojených s financováním politických stran.

Samotný dokument, který měl podle informací Práva Hala velmi pečlivě ukrytý, je nyní u policie přísně střežen tak, aby se k němu nikdo nepovolaný nedostal. Vyšetřovatel případu ho zamkl do trezoru. Koho z vlivných politických hráčů měl Hala vyplácet a kde měly peníze skončit, tak zůstává nejasné.

Hala je členem jihomoravské organizace ČSSD. Po svém zatčení má ale členství ve straně od ledna pozastavené. V sociální demokracii se o finanční záležitosti strany staral mimo jiné bývalý volební manažer Jaroslav Tvrdík, píše Právo. Hala, který podle deníku z pozice vrchního ředitele ŘSD kontroloval miliardové finanční toky na výstavbu a opravy státních silnic, začínal v jihomoravské organizaci ČSSD koncem 90. let jako mluvčí. Šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka označil už dříve Halovo obvinění z korupce za ostudu pro stranu.

Kromě Haly zatkli detektivové z protikorupční policie jen několik dnů před Vánoci i někdejšího ředitele ŘSD Petra Laušmana nebo podnikového právníka Roberta Wolfa. Viní je z toho, že soukromé firmě zařídili za úplatky lukrativní pronájem některých dálničních odpočívadel, čímž měli připravit stát až o 264 milionů korun.

Analytik HN Jindřich Šídlo:

„Pan Hala patřil dlouhá léta k nejvlivnějším a mnozí také říkají, že byl vůbec nejvlivnějším člověkem, který měl v Česku co do činění se stavbami silnic a dálnic a zejména s penězi, které se tam točí. Pokud by byla pravda, co Právo tvrdí, že policie v trezoru pana Haly objevila seznam výplat, které distribuoval dál, tak by to byla věc, která by mohla mít pro českou politickou scénu velmi závažné následky. A myslím si, že po dnešním otvíráku Práva může být leckdo nervózní.“

Kromě seznamu vyplácených vlivných lidí, který si podle všeho Hala vedl, policie při domovních prohlídkách u obviněných nalezla i několik milionů korun v hotovosti a také hodnotné směnky, píše Právo. Policie je podle deníku přesvědčena o tom, že za uzavření příslušných smluv o pronájmech lukrativních pozemků zajistil majitel soukromé společnosti vlastnická práva k bytu v Krkonoších za zhruba 1,7 milionu korun a také další více než desetimilionový úplatek ve směnkách.