Nový systém žene úřady práce k vyplácení hotovosti

Praha - Zatímco ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek označil avizované problémy s vyplácením sociálních dávek jako zbytečně zveličené, zaměstnance na úřadech práce čeká další pracovní víkend. Od Nového roku přešly na úřady práce úkoly, jež dosud zastávaly sociální odbory městských úřadů. Proto mezi úředníky často vládne chaos, který brání včas zanést do nového systému dávky a odeslat je všem klientům. Už teď se některé úřady práce připravují na to, že odeslat peníze přes banku nebo poštou do zákonné lhůty, tedy do konce ledna, nestihnou. V takovém případě musí být dávky vyplaceny v hotovosti.

Úřady práce nově vedle klasické podpory v nezaměstnanosti a dávek státní sociální podpory (např. přídavky na děti, rodičovské příspěvky, porodné nebo pohřebné) vyplácí také pomoc v hmotné nouzi a příspěvky pro osoby se zdravotním postižením. Pro zaměstnance úřadů práce přechod na nový systém znamená mnohahodinové přesčasy i práci o víkendu. Zadat do něj totiž musí údaje, které původní software již obsahoval. Dávky přitom musí být vyplaceny nejpozději do konce měsíce.

Zatímco ministerstvo je v klidu a věří, že dávky stačí do konce ledna vyplatit, na některých úřadech práce se provoz neobejde bez mimořádných posil. Jde například o Ústí nad Labem nebo několik poboček na severu Moravy. V Brně podle tamních zaměstnanců provoz personálně zajistili, chyběly však pro změnu počítače. „Minulý víkend bylo v práci asi 800 zaměstnanců, plán na tento víkend je zhruba poloviční - asi 400,“ uvedl mluvčí Generálního ředitelství Úřadu práce ČR Jiří Reichl.

Zpracování údajů na úřadech práce
Zdroj: ČT24

Na území ČR má úřad práce celkem 450 poboček. Úředníci by mohli na desítkách z nich v pondělí a úterý dostat příkaz vyplácet peníze přímo na přepážkách. Generální ředitelství prozatím nedokáže odhadnout, kterých míst se to bude týkat, půjde však nejspíše o místa s vysokou nezaměstnaností nebo zastoupením osob s podporou. Jde tak o Ústecký kraj, některé části Prahy nebo Brna a taky o severní Moravu.

Do práce o víkendu půjdou také úředníci z Litoměřic - dnes totiž nestihli do nového systému zaevidovat nezaměstnané. „Máme tady asi 200 žádostí o podporu. Není vyřízená v podstatě žádná, protože každý den se dalo pracovat jinak,“ sdělila zaměstnankyně místního úřadu práce Šárka Minářová. Nejasný termín výplaty sociální dávky začíná znepokojovat už i místní podnikatele, kteří zaměstnávají handicapované lidi a mají tak nárok zhruba na 8 000 korun měsíčně. Na podobnou pobídku zde čeká 30 firem.

Fakta k problémům vyplácení sociálních dávek
Zdroj: ČT24

Úřednice tak v posledních dnech často obvolávají klienty, kterým nestihli poslat peníze. Kromě omluvy jim sdělují, aby si pro hotovost přišli v pondělí. „Budou peníze dostávat na pokladně, protože jsme prostě složenky nestihli poslat, ale nemyslím si, že je to naše vina. Prostě jsme to nestihli,“ dodala úřednice Věra Krchová. I přes snahu se však pro úřady práce po celé ČR termín splatnosti neúprostně blíží. Sociální dávky mají lidé na účet nebo v hotovosti dostat nejpozději v úterý 31. ledna.

Za celý leden musejí úřady vyplatit jeden a půl milionu dávek. K příjemcům podle posledních veřejně dostupných dat peníze nedorazily ve více než 63 tisících případech. V 97,5 procenta už úřady splnily svoji povinnost a dohromady rozdělily přes pět a půl miliardy korun. Podle generálního ředitelství se tak v pondělí budou na úřadech vyplácet v hotovosti příspěvky v celkové maximální hodnotě několika milionů korun.

Reportáž Petry Tachecí a Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)