Jatka se samopalem vynesla pachateli osm let

Olomouc - Za ozbrojené loupežné přepadení majitele a zaměstnanců jatek v Mladějovicích na Olomoucku si třicetiletý Petr Marek odpyká ve vězení osm let. Druhého obžalovaného Zdeňka Vitáska soud zprostil obžaloby, protože se mu nepodařilo prokázat účast na činu. Marek s dalšími pachateli loni majitele a další dva zaměstnance přepadli se samopalem v ruce. Muže svázali, pověsili na háky a odjeli s uloupenými stravenkami, penězi i s nákladem masa. Podle soudu způsobili škodu za 770 tisíc.

Podle rozsudku Marek s ostatními dvěma pachateli přijeli do areálu bývalého zemědělského družstva v Mladějovicích v březnu před dvěma lety. Byli maskovaní, na sobě měli uniformy s nápisem policie a v ruce drželi funkční samopal, takzvaný škorpion, a baseballovou pálku. Nejprve svázali dva zaměstnance, pověsili je na háky a poté narazili i na majitele jatek. Muže svázali a odtáhli jej do jeho domu, kde po něm požadovali peníze a vyhrožovali mu zastřelením.

Jeden z pachatelů přitom vystřelil. Lupiči prohledali jeho byt a odcizili stravenky, peníze, plynovou pistoli, ale i mobil a cigarety. Přepadeného muže odtáhli do zpracovny masa ke svázaným zaměstnancům. K útěku z místa činu lupiči použili firemní dodávku naloženou masem, kterou později odstavili.

Marek, který zbraň opatřil a následně ji prodal, svou vinu původně popíral. Poté však napsal soudci, že přepadení provedl, nakonec ale uvedl, že s jinými muži. V soudní místnosti své přiznání komentovat nechtěl. Z činu jej usvědčují i pachové stopy a prodej samopalu použitého při loupeži.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod